Нардеп повідомив про «розбазарювання» 500 млн грн, наданих з держбюджету НААН
Нардеп повідомив про «розбазарювання» 500 млн грн, наданих з держбюджету НААН

Розбазарювання 500 млн грн прямих дотацій з держбюджету, які  було передано НААН побачив депутат парламенту Олексій Устенко. Він повідомив, що не побачив ефективного застосування коштів академії та закликав передати гроші, закладені в держбюджеті на НААН медикам на подолання коронавірусу.  

«Коли ми приймали бюджет, мені впали в око шалені цифри, які виділяються на НААН. В 2020 році сума склала 500 млн грн прямих дотацій з бюджету! Сумарно в цьому році планують затратити 1,5 млрд грн, а у 2017-2019 роках академія витрачала до 1,2 млрд грн на рік. Я, як народний депутат та громадянин задаюсь питанням – куди йдуть ці гроші?», – заявив депутат у соцмережі.

Устенко нагадав, що нині на балансі НААН перебувають 400 тис га землі, «чорноземів, аналогів яким немає в світі», які замість збитків могли б принести кошти до бюджету країни, яка змагається з коронавірусом.

Це, вважайте, другий за величиною агрохолдинг України. Як він може просити грошей з бюджету? В аграрній країні, де всі агрокомпанії показують високу прибутковість, допомагають в карантин лікарням, беруть на себе величезне соціальне навантаження, і при цьому зберігають весь свій персонал. Але аграрна академія йде «своїм перевіреним шляхом» та продовжує «освоювати» бюджетні кошти, і, як було сказано журналістами у розслідуваннях, здаючи свою землю за кеш в оренду та при цьому показуючи збитки та ще маючи наглість просити грошей з бюджету!», – сказав  депутат.

При вартості оренди землі в 2-3 тис грн за га держава могла б отримати 800 млн грн тільки здаючи площі.

Враховуючи ефект недоотриманих прибутків, наші планові затрати на аграрну академію складають 2-3 млрд грн! Можна було б фінансувати академію, якби за ці колосальні кошти ми мали нові якісні гібриди, нові вили засобів захисту рослин, нові методи вирощування, які б забезпечили стрибкоподібний розвиток аграрної галузі держави. Але їх немає. Як немає і грошей. Ні один аграрій, від малого до великого не застосовує гібриди рослин НААН. Чому? Тому що їх банально не існує!», – сказав Устенко.

В часі пандемії депутат запропонував перенаправити гроші, закладені на НААН на закупівлю медтехніки, а після карантину переглянути роботу академії.

Важаю, що у зв’язку з ситуацією, що склалась, є чудова нагода перенаправити всі кошти, які агронаука тягне з бюджету, на придбання апаратів ШВЛ, підвищення зарплат лікарям, на фінансування лікарень! А також привести у відповідність доходи академії до доходів аграрних компаній, які також можна було б направити на порятунок наших громадян! Врешті-решт, можна перекинути гроші на Інститут молекулярної біології та генетики НАНУ. Принаймні, від них ми через тиждень отримаємо вітчизняні тест-системи для діагностики коронавірусу. Більше того, реформа і чистки вказаного органу має стати одним з пріорітетних питань після подолання пандемії!», – завершив виклад Устенко.

Нагадаємо, Національна академія аграрних наук України підготувала пропозиції для Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо передачі в оренду цілісних майнових комплексів загальною площею 150 тис.га. Також, у регіональному відділення національного «Інституту землеробства НААН України» викрито службовця під час отримання хабаря у розмірі 10 тис. грн. За версією слідства, службовець вимагав і отримав від представника одного із підприємств за сприяння в погодженні питання щодо укладання договору оренди складського приміщення на території дослідного центру в Умань.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 грудня 2020
НААН ігнорує передачу 30 підприємств на приватизацію, — Мінекономіки
Національна академія аграрних наук України не здійснює жодних заходів щодо передачі Фонду державного майна державних підприємств, які мають бути...
14 вересня 2020
Ухвалено проєкт Державного бюджету на 2021-й рік
Сьогодні зранку на позачерговому засіданні Кабмін ухвалив проєкт закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік». Про це у facebook...
27 липня 2020
Аграріям необхідно оперативно проводити збиральні роботи, — НААН
Спекотна та волога погода в Україні сприяє масовому розвитку бур’янів, хвороб і шкідників на посівах, тому необхідно оперативно проводити...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...