В Чернівецькій області африканська чума свиней — прес-служба
В Чернівецькій області африканська чума свиней — прес-служба

В Борщівському районі у фермерському господарстві «Дружба народів», що у селі Довжок, Новоселицького району, Чернівецької області, зареєстровано захворювання 2 голів свиней на африканську чуму свиней. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Крім вказаного випадку, з початку 2016 року в Україні зареєстровано 10 випадків АЧС, у тому числі в Полтавській (3 випадки), Одеській (3), Житомирській (1), Сумській (1), Кіровоградській (1) та Хмельницькій (1) областях.

Загалом станом на 08.06.2016 залишилося 3 неблагополучних пункти по АЧС в Хмельницькій, Сумській та Чернівецькій областях.

Вірус АЧС досить стійкий у свинині і копченостях з м’яса інфікованих свиней зберігається до 5…6 міс. У крові, взятій від хворих свиней, за нормальної температури 5°С життєздатний до 7 років, за нормальної температури 20 °З — до 18 міс, при 37 «З — до 30 днів. Хвороба поширюється, зокрема і через типову для України «систему господарювання» людина має підсобне господарство, однак у нього не дві-три свині, а 70 чи 200! Це вже цілий виробничий процес. Тому люди повинні розуміти, що це безвідповідальність і халатність, якщо не можеш забезпечити систему безпеки — не маєш права тримати свиней».

У тих регіонах, де були виявлені спалахи АЧС, вводяться обмеження на переміщення живих свиней, сировини і продукції з них. У прилеглих посилюється контроль за переміщенням, продажем тварин та реалізацією м’яса продукції з свинини.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 липня 2016
Африканська чума свиней на Одещині
В особистому підсобному господарстві громадянина, який проживає в смт Саврань Одеської області, 25 липня 2016 року зареєстровано загибель свиней. Про...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...