Законопроект про податки
Податки

Запровадження податкового мінімум з 1 га оброблюваних с/г земель прискорить інвентаризацію землі та відбілить земельні відносини в Україні. Про це заявив один з авторів законопроекту №3131 народний депутат Павло Халімон у ексклюзивному коментарі AgroPolit.com.

Серед інших авторів законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції» 30 депутатів, зокрема, Микола Сольський, Олег Тарасов, Іван Чайківський та інші.

«Задача законопроекту – детінізувати використання с/г земель в Україні. Адже багато земель обробляється в тіні, тобто господарства працюють в різних умовах, а бюджет не отримує податки. Законопроект покликаний зобов’язати власника паю чи орендаря землі платити поставлений податок. Тобто всеодно обробляєш ти по документах свій пай чи ні, з нього слід сплатити цей податок — його величина коливатиметься в межах 600-800 грн з 1 га. Масштаби земельної тіні по Україні різні. Наприклад, у Чернігівській області таких паїв майже немає, а от у Хмельницькій – майже 80% обробляється в тіні. Як це відбувається. Власник паю іде до фермера і усно з ним домовляється про оплату – грішми чи продукцією, тож на рівні усних домовленостей обумовлюють розмір орендної плати», – пояснює нардеп.

На його думку, запровадження такого податкового мінімуму з 1 га позитивно позначиться на роботі дрібних аграріїв, зокрема, фермерів.

Поставлений податок допоможе відбілити ринок і покращить умови роботи фермерів з державними та комерційними установами. Адже фермери зможуть легально задекларувати свій земельний банк і після цього отримають доступ до дешевих грошей – комерційного чи пільгового за держпрограмами кредитування, бо всі банки та держустанови звертають увагу активи та реальну діяльність підприємця. Фермери від цього виграють», – каже він.

Крім того, такий крок допоможе прискорити інвентаризацію земель, пояснює Халімон.

«Ці дані співставлять з даними держгеокадастру і побачимо хто. І що обробляє і де є дірки», — підсумував він.

Нагадаємо, що за оцінками авторів законопреокту 3131, на даний час в Україні гостро постала проблема тіньової оренди земель та тіньового ринку с/г продукції.

Офіційно працюючі сільгоспвиробники втрачають свою конкурентоспроможність на ринку прав оренди порівняно з «тіньовиками», що веде до розквіту корупції, втрат бюджетів всіх рівнів, а також подальшого зростання частки землі, що знаходиться в тіньовий обробці, що досягла в 2018 році приблизно 40% всіх с/г земель. Крім того, часто відбуваються махінації з ПДВ з метою ухилення від його сплати або безпідставного відшкодування з бюджету», – вказано у пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, у парламенті зареєстровано 3 законопроекти, які пропонують запровадити мінімальне податкове навантаження та вивести з тіні 40% земель. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 липня 2020
Законопроект 3131 про детінізацію сільгоспвиробництва дозволить залучити близько 400 млрд грн на розвиток фермерства
Законопроект 3131 про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської...
2 квітня 2020
Кабмін розширив перелік дозволених видів господарської діяльності під час карантину
Рішенням уряду внесено зміни до постанови КМУ № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19,...
26 березня 2020
Земельної реформи в Україні не буде, — Тимофій Милованов
Сьогодні кілька джерел опублікували пропозиції до змін державних видатків. В результаті таких змін земельної реформи більше не буде. А якщо буде, то...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...