Зменшення інвестицій в АПК може негативно вплинути на всю економіку України, – експерт
Зменшення інвестицій в АПК може негативно вплинути на всю економіку України, – експерт

В агропромисловій сфері економіки України нині відбуваються переважно негативні інвестиційні процеси, що загрожує їхньому поширенню на всю економіку України. Про це заявив провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль, коментуючи нещодавно оприлюднені Державним комітетом статистики України дані щодо обсягів капітальних інвестицій за січень-грудень 2019 року, повідомляє сайт інституту..

«Якщо починаючи з 2016 року загальні обсяги капітальних інвестицій в агропродовольчі сектори економіки України збільшувалися, то, за даними Держстату, у 2019 році вони зменшилися на 2,2%», – висловив занепокоєння науковець.

За його словами, особливо значний інвестиційний спад відбувся в аграрних секторах вітчизняної економіки. Капітальні інвестиції у сільське, лісове та рибне господарство у січні – грудні 2019 року у фактичних цінах становили 55254,2 млн грн, тобто 83,8% від обсягу відповідного показника минулого року. Темп зниження при цьому склав 18,8%.

З них на сільське господарство припало 96,5% загальної суми усього скорочення інвестицій по аграрному секторі економіки.

Ще більш значними були у 2019-му темпи спаду капітальних інвестицій у лісовому (-64,1%) та рибному (-25,8%) господарствах.

Водночас, обсяги капітальних інвестицій у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, порівняно з попереднім роком, зросли торік на 37,7 % – до 23088,9 млн грн. Однак цей приріст був недостатнім для компенсації загального зменшення інвестицій у виробництво аграрної продукції, – зауважив Кісіль.

За його словами, попри значний спад, у 2019 році сільське господарство зберегло інвестиційну пріоритетність порівняно з харчовою промисловістю: на 1 грн капітальних інвестицій у харчову промисловість припало 1,72 грн вкладень у сільське господарство. Хоча в динаміці ця пріоритетність, починаючи з 2017 року, послаблюється.

Науковець констатував, що хвилеподібний тренд зміни співвідношення інвестицій у сільське господарство і харчову промисловість в Україні повторює загальносвітову тенденцією.

На його думку, спад інвестицій у виробництво продукції сільського господарства суттєво позначився на уповільненні темпів приросту її обсягів. Невипадково індекс сільськогосподарської продукції у 2019 році порівняно з попереднім роком склав лише 1,1% – переважно завдяки хорошому врожаю.

Зростання інвестицій у виробництво харчових продуктів у 2019 році зумовило порівняно вищий (3,8%), ніж у сільському господарстві, темп приросту обсягів виробництва. Непогані темпи нарощування приросту продукції мали місце в інвестиційно привабливих виробництвах олії та тваринних жирів (15,9%), какао, шоколаду та цукрових кондитерських виробів (13,7%), безалкогольних напоїв; мінеральних та інших вод (7,9%), а також м’яса та м’ясних продуктів (6,0%),– поінформував Кісіль.

Він пояснив, що задіяна у 2019-му і попередніх роках сукупність механізмів і важелів підтримки та регулювання господарської діяльності сільськогосподарських виробників не забезпечила переважання їхніх доходів над витратами в оцінці за світовими цінами. Тому вихідні потоки економічних вартостей у сільському господарстві переважали вхідні, що одночасно з несприятливою для агровиробників дефляцією національної валюти зумовлювало зменшення грошових доходів та власних джерел фінансування інвестицій.

Крім того, зазначив він, низка потенційних інвесторів в очікуванні прийняття закону про обіг земель відклали реалізацію своїх проєктів з метою подальшого спрямування запасів грошових коштів для купівлі земельних ділянок сільгосппризначення.

Значну частину доходів агровиробники втратили також внаслідок погіршення цінової ситуації на світових ринках сільськогосподарської сировини і продовольства.

Нагадаємо, що за підсумками І півріччя цього року, найбільше інвестицій в агросектор залучили Київська (3,05 млрд грн), Полтавська (1,6 млрд грн), Чернігівська (1,6 млрд грн), Вінницька (1,3 млрд грн) та Хмельницька (1,09 млрд грн) області.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 березня 2020
Відтік інвестицій з української економіки закордон складає $1,7 млрд на рік
Від’ємне сальдо прямих інвестицій в Україну за 2019 рік склало $1,7 млрд. Про це вказано у пояснювальній записці до законопроекту №3201...
16 березня 2020
У парламенті зареєстрували законопроєкт про держпідтримку інвестицій
У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №3201 «Про засади державної підтримки нових інвестицій в Україну». Автор документу...
26 лютого 2020
Бізнес скоротив капітальні інвестиції у сільське господарство
За рік капітальні інвестиції в сільське, лісове та рибне господарство скоротилися на 11,3%. Про це свідчать дані Держстатистики. Так, у 2019 році...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...