Продукцію сільгоспвиробництва експортовано практично на $1,5 млрд в ЄС — Рутицька
Продукцію сільгоспвиробництва експортовано практично на $1,5 млрд в ЄС — Рутицька

За чотири місяці цього року до країн ЄС експортовано продукції сільськогосподарського виробництва практично на $1,5 млрд. Про це повідомила заступник міністра з питань євроінтеграції Владислава Рутицька.

В той же час до країн Азії українські виробники поставили аграрної продукції більше, ніж на $2 млрд. Найбільше падіння відбулося до Росії. 

«Експорт за чотири місяці 2016 року в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року впав на 96% в грошовому вимірі. Для порівняння: в Білорусь і Казахстан — на 45%. Тобто, нам вдалося, незважаючи на тиск, проблеми з транзитом і геоекономічні труднощі створити умови для будівництва взаємовигідних двосторонніх стосунків з Мінськом і Астаною. Впевнена, в майбутньому нам вдасться вийти з цими державами на докризовий рівень торгівлі і ніякі геоекономічні ходи недоброзичливців не стануть нам на заваді", — зауважила заступник міністра.

За її словами, що аграрно-промисловий комплекс активно розвивається, модернізується і експортери виходять на нові ринки.

«Це не тільки країни ЄС, але й Азія та Африка. Я недавно писала про зрушення в торгівлі з АСЕАН. Не менш позитивні зрушення відбуваються і за іншими стратегічно важливими напрямками, наприклад, за експортом агропродукції в Китай. Підкреслюю, це відбувається системно. Кожного місяця нашим експортерам стають доступніші нові сегменти світового ринку. І це наслідок переорієнтації бізнесу і перехід на нові, більш високі стандарти якості, які стали можливі завдяки євроінтеграції. І ми тільки на початку шляху, модернізація і переорієнтація української агросфери дасть свої повномасштабні плоди лише через декілька років", — додає Рутицька.

"За чотири місяці 2016 року Україна експортувала до Євразійського Союзу агропродукції на суму 209 млн дол. Для порівняння, до країн Митного Союзу (це мінус Киргизстан і Вірменія) за аналогічний період 2013 року ми постачали агротоварів майже на $1 млрд. Тобто, відбулося падіння майже в 5 разів", — зазначає вона.

"Економічна Правда"





Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...