Представники компанії з іноземним капіталом озвучили позиції по ринку землі
Представники компанії з іноземним капіталом озвучили позиції по ринку землі

Як заявив голова Асоціації аграріїв України (ААУ) Олексій Сидоров, в цілому перспектива компаній з іноземним капіталом буде дуже туманною і взагалі неперспективною. Тому що в умовах закритого для іноземців ринку, вони будуть першою мішенню, навіть за умови прийняття закону 2178-10 в тій редакції закону, яка ухвалена зараз.

«Всі наші сусіди і порядні, і непорядні розуміють, що ми станемо слабкішими в випадку закритого ринку, і що можуть до нас заходити, працювати з нашими пайовиками, купувати землю, а ми купувати не можемо. До нас будуть приходити, в акурат перед збиранням, показуватимуть Витяг, говоритимуть, мовляв, хлопці, ваш договір оренди укладений не зі мною, я вас не знаю, не буду підписувати додаткову угоду і маю наміри свою землю використовувати за призначенням, і все що там сьогодні знаходиться – моє! Конфлікт! Ми будемо не сільським господарством займатися, а конфліктом, залучати свої ресурси і час на заняття всіма цими рейдерським розбірками. Або просто опонент дочекається закінчення дії договору. Зараз дізнатися, до якого року діє у тебе договір, не проблема, тому що реєстри будуть відкритими. Вони будуть «працювати» у першу чергу за тими договорами, які у нас недовгострокові, і у кращому випадку чекати на їх закінчення, але так буває не завжди», – зазначив Сидоров.

Він припускає, що у таких компаній потихеньку будуть земельний банк відбирати, а ще й існує загроза створення шахівниці.

«Наша економіка там, де у нас договори п'ятирічні, десятирічні, п'ятнадцятирічні, завдяки тому, що будуть з'являтися дірки, вже буде не ті $300 з га, а набагато менше. В цілому наша перспектива буде дуже туманною і взагалі неперспективною. Тому що в цих умовах ми будемо першою мішенню, навіть в тій редакції закону, яка ухвалена зараз», – заявив Сидоров.

До того ж, за словами голови АУУ, в таких компаніях у українців 50+ акцій українських, але є 49, які не українців. Це теж створює загрози. Тобто можна говорити про те, що під норму про іноземців потраплять по суті компанії, які торгуються на біржі, і у яких можуть в режимі онлайн змінюватися бенефіціари – навіть одна «неукраїнська» акція ставить компанію поза законом, і це торкнеться сьогодні всіх найпрогресивніших представників галузі.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...