В Україні прогнозують рекордне падіння рентабельності агровиробництва
В Україні прогнозують рекордне падіння рентабельності агровиробництва

Рівень рентабельності агровиробництва у сільськогосподарських підприємствах може зменшитись з 22,8% у 2018 році – до у 7,6% у 2019 році. Це – найменший із 2006 року показник рентабельності виробництва продукції сільського господарства. Про це заявив  директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, повідомляє прес-служба інституту.

За його словами, основними чинниками зменшення рентабельності стало падіння цін більшості основних видів сільськогосподарської продукції на фоні зростання собівартості її виробництва.

«Торік ціни на зернові зменшилися проти 2018 року на 7,4 %, соняшник – майже на 11 %, ріпак – майже на 7 %. Найбільше падіння цін відбулося на по ячменю (-18 %), сої (-17 %) та пшениці (-11,8 %)», – зауважив Юрій Лупенко.

У тваринництві найбільше падіння цін відбулося на яйця (-22,5 %) та приріст живої маси великої рогатої худоби і свиней (-5 %).

Водночас, за його словами, у 2019 році по більшості видів сільськогосподарської продукції, включаючи традиційно чутливі жито, гречку, овес, картоплю, овочі, плоди і ягоди, а також приріст птиці, молоко та вовну, збереглася динаміка зростання цін, зазначив науковець.

Загалом виручка агропідприємств від реалізації сільськогосподарської продукції, зросла майже на 13 % – при зростанні собівартості на 28,6 %. При цьому у рослинництві виручка зросла на 15,4 %, а собівартість – на 32,1 %. Виручка виробників тваринницької продукції зменшилася на 1,5 % при зростанні собівартості майже на 12 %.

Досвід 2019 року, коли при зростанні обсягів агровиробництва відбувається зниження його ефективності, свідчить про необхідність створення дієвої системи підтримки цін та доходів сільськогосподарських товаровиробників в умовах несприятливої кон’юнктури світового та внутрішнього ринку, – підсумував Юрій Лупенко.

Нагадаємо, що компанії Королівства Саудівська Аравія зацікавлені у придбанні агрокомпаній в Україні, та водночас хочуть бути рівними гравцями на ринку землі. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 липня 2020
Рентабельність виробництва у фермерських господарствах вища, ніж у сільськогосподарських підприємствах, –  експерт
За підсумками 2019 року, рівень рентабельності виробництва у фермерських господарствах по більшості основних сільськогосподарських культур...
5 лютого 2020
У 6 областях стартує пілот Аграрного реєстру
Сьогодні, 5 лютого, розпочнуться виїзди мобільних груп операторів в ОТГ Київської, Черкаської, Одеської, Львівської, Волинської та Миколаївської...
13 вересня 2019
Уряд виділить держпідтримку на кредитування покупки землі для дрібних агровиробників та фермерів
Паралельно із законом про обіг земель, готується законопроект про фінансові інструменти на покупку землі саме для дрібних агровиробників та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...