Україні загрожує розширення торговельного дефіциту через коронавірус
Україні загрожує розширення торговельного дефіциту через коронавірус

Основні ризики пандемії нового коронавірусу — додаткове розширення торговельного дефіциту і подорожчання зовнішніх запозичень для України. Таку думку висловив керівник підрозділу з корпоративного аналізу інвестгрупи ICU Олександр Мартиненко, передає Інтерфакс.

«Можливі обмеження з пересування людей і товарів, погіршення ділових настроїв через епідемію в КНР можуть призвести до уповільнення економічного зростання в цій країні. У свою чергу це може позначитися на глобальній зовнішньоекономічній кон'юнктурі, зокрема на попиті країн — основних зовнішньоторговельних партнерів України», — пояснив він.

«Постраждають багато сировинних ринків, оскільки вони відображають очікування ринків зі зростання світової економіки загалом, а ці очікування неминуче погіршаться під час пандемії. Зокрема, можуть також знизитися ціни на експорт агропродукції з України», — вважає аналітик Concorde Capital Дмитро Хорошун.

Він уточнив, що найбільше в Україні в разі розширення епідемії і спаду споживання в Китаї може постраждати ГМК (видобуток ЗРС, виробництво сталі), тоді як падіння цін на нафту буде позитивом для України. Водночас аналітик Concorde Capital припустив, що після вирішення ситуації з епідемією/пандемією Китай наважиться на подальше стимулювання економіки, що може стати позитивним фактором для цін на ЗРС і сталь.

Водночас Мартиненко уточнив, що потоки негативної інформації про коронавірус уже завдали великої шкоди цінам на сировину, насамперед просіла нафта (близько -10% з початку минулого тижня), а за нею мідь (-5%) та інші метали.

У разі тривалої боротьби з вірусом може постраждати український ГМК через зниження експортних цін на сталь і залізну руду. Одночасно зниження світових цін на нафту може компенсувати принаймні частину втрат України в експортній виручці ГМК, — підтримує аналітик ICU думку колеги з Concorde Capital.

За словами Мартиненка, тривала відсутність позитивної інформації щодо боротьби з вірусом також може серйозно погіршити настрої на фінансових ринках. Як результат, може подорожчати зовнішнє запозичення для України, що в кінцевому рахунку вплине на показники економічного зростання, інфляції тощо. Він зазначив, що з середини минулого тижня прибутковості українських суверенних облігацій зросли на 10-60 базисних пунктів (бп), не в останню чергу за рахунок відтоку коштів інвесторів із цінних паперів ринків, що розвиваються, на тлі новин про коронавірус.

Нагадаємо, 31 грудня 2019 року влада Китаю заявила про спалах невідомої пневмонії в місті Ухань. У січні стало відомо, що збудником захворювання став новий тип коронавірусу. 

Про вплив коронавірусу на ціни АПК читайте за посиланням.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 лютого 2020
Дефіцит торгівлі товарами України скоротився на 42%
Від’ємне сальдо зовнішньоторговельного балансу України в 2019 році становило $3,63 млрд, що на 41,5% менше, ніж у 2018 році — 6,21 млрд....
10 лютого 2020
В НБУ розповіли, як коронавірус може вплинути на українську економіку
Члени Комітету з монетарної політики Національного банку України (НБУ) під час дискусії щодо рівня облікової ставки зауважили, що хоча...
6 лютого 2020
У портах запроваджено епідеміологічний нагляд через загрозу коронавірусу
У морських портах України, у зв’язку з поширенням китайського коронавірусу, проводяться посилені протиепідемічні заходи. Про це повідомляє...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...