Кількість лабораторій скоротиться вдвічі ― Лапа
Кількість лабораторій скоротиться вдвічі ― Лапа

Кількість лабораторій в Україні скоротиться більш, ніж удвічі. Про це заявив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

За його словами, 500 акредитованих лабораторій в Україні ― це недозволена розкіш.

«Ми фізично не зможемо їх обладнати і акредитувати в рамках нинішнього фінансування. Оптимізація мережі однозначно потрібна. Тим більше вона побудована дивно», ― зазначив він.

Працює три моделі функціонування ветлікарень і лабораторій: лікувально-діагностичні центри, акредитовані лабораторні центри і діагностичні кабінети. Є області, де в кожному районі по лабораторії.

«За результатами аудиту нам належить вибрати єдину оптимальну модель лабораторної мережі та ветлікарень. З огляду на це, частина об'єктів будемо пропонувати до приватизації або віддавати трудовому колективу в оренду з правом викупу», ― пояснив голова.

Також він додав, що у держави повинен залишитися тільки інструментарій, що дозволяє ефективно виконувати функції.

«Частково будемо делегувати повноваження для проведення лабораторних досліджень приватним лабораторіям. Інструмент уповноважених лабораторій уже законодавчо передбачено в області харчової безпеки. Зараз стверджуємо з центральними органами його критерії та напрацьовуємо законодавчі зміни, які дозволять системі бути ефективною і мінімально обтяжливою», ― підкреслив Лапа.

Він зазначив, що доведеться також вирішити проблему з фінансуванням держлабораторію і ветлікарень. Зараз керівництво здійснюється через мережу Держпродспоживслужби, а фінансується за рахунок місцевих бюджетів. У більшості областей з цим немає проблем, але з деякими складно комунікувати на цю тему.

«Крім того, треба буде законодавчо вирішити питання протиепізоотичного контролю на територіях, де будуть приватні лабораторії та клініки. Щоб не було так, що віддамо в приватні руки клініки, а вони не захочуть потім брати участь в протиепізоотичних заходах в разі виявлення на їх територіях африканської чуми або інших захворювань у тварин. Трансформація системи ― це певні ризики і загрози. Наше завдання ― мінімізувати ці ризики. За моїми прогнозами, кількість лабораторій скоротиться більш, ніж удвічі. Інші установи залишаться в статусі діагностичних центрів або веткабінет. Система повинна бути ефективною, мінімально обтяжливою, але виконувати свої функції», ― підсумував голова Держпродспоживслужби.

«Урядовий кур’єр»

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 липня 2017
Фінансування лабораторних досліджень зросте до 10 тис. відсотків
Цьогоріч науковці на розвиток галузі (проведення лабораторних випробувань, вимірювань, досліджень тощо) отримають від держави у 100 разів більше...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...