У Липковатівського агроколеджу відібрали землю і заливають її «хімією» — прес-служба
У Липковатівського агроколеджу відібрали землю і заливають її «хімією» — прес-служба

Українські аграрії можуть зробити майже неможливе: виростити органічно чисту продукцію, якій позаздрять в Європі, самостійно вийти на ринки ЄС, завдяки цьому забезпечувати себе повністю, купувати нову техніку, робити ремонти і ні в кого не просити допомоги. Про це повідомляє Kurkul.com.

Та через корупцію та рейдерські атаки навіть найуспішніші справи можуть дуже швидко зійти нанівець. Саме це наразі відбувається в Липковатівському аграрному коледжі на Харківщині.

Липковатівський аграрний коледж, що в Нововодолазькому районі ― унікальний. Навчальному закладові 115 років. Працює і навчає дітей за напрямами сільського господарства: агроном, зоотехнік, ветеринарний фельдшер та аграрний менеджмент.
Директор Микола Таркан говорить: спеціальності ― не касові, черги абітурієнтів не вишиковуються, проте ті, хто все ж наважаться здобувати тут освіту, в житті не пропадуть.

В аграрному коледжі є навчально-практичний центр, який зберігся з часів радгоспу «Технікум». До нього входять близько 5 тис. га землі, три ферми ― молочна на 500 голів, свиноферма на 500 голів і відгодівля-вибраковка на 300 голів, а також невелика пасіка.

«На сьогодні у нас єдиний в Україні навчально-виробничий центр. До подій на сході такий же діяв у Луганську. Сьогодні його доля невідома. Раніше навчально-практичні центри були при університетах, академіях. Тепер це нікому не потрібно — на всіх рівнях навчають викладачі, які особисто ніколи не працювали на виробництві. Коли я прийшов на посаду директора, то ми ввели стажування, викладачі на фермі чергують по два тижні, по місяцю. А як ви будете читати дітям предмет, якщо ви самі в книжці прочитали, як корову доїти? Бувало різного: заледве свідомість не втрачали, лікарняні брали, лише б не йти на ферму. А тепер звикли. Зате добре знають, чого навчають», — розповідає Таркан.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...