У Мін’юсті запрацювала Колегія з розгляду скарг у сфері державної реєстрації
У Мін’юсті запрацювала Колегія з розгляду скарг у сфері державної реєстрації

Відбулося перше у 2020 році засідання нової Колегії, яка розглядає скарги на дії та рішення державних реєстраторів. Про це повідомила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук, інформує прес-служба уряду.

Вона зазначила, що до складу Колегії увійшла нова професійна команда оновленого Департаменту нотаріату та державної реєстрації, кадровий склад якого було перезавантажено майже на 35% і майже повністю змінено весь його керівний склад.

«Колегія складається зі співголів (на сьогодні їх 2), секретаря та її членів, кількість яких визначено на даний момент Мін’юстом у загальній кількості 9 осіб. Крім того, у засіданні Колегії під час надання усних пояснень особами, запрошеними для розгляду скарги у сфері держреєстрації колегіально, можуть також брати участь представники неурядових організацій, котрі представляють та захищають інтереси бізнесу в Україні. Зокрема, представники Ради бізнес-омбудсмена», – додала Ольга Оніщук.

Вона зазначила, що Мін’юст передбачив звуко- та відеофіксацію засідань Колегії під час надання усних пояснень особами, запрошеними для розгляду скарги колегіально.

Говорячи про діяльність новоствореної Колегії, Ольга Оніщук зауважила, що для належного з’ясування усіх обставин, зокрема, витребування документів та додаткової інформації, розгляд скарги може бути відкладено.

Колегія може розглянути скаргу повторно, але виключно у разі доручення Мін’юсту щодо перегляду відповідної скарги з мотивів невідповідності висновку вимогам законодавства та/або у разі, якщо Колегія належно не дослідила обставини відповідної скарги. За потреби повторний розгляд відбувається з повторним викликом сторін», – додала заступник міністра юстиції.

Вона також повідомила, що всі висновки та накази щодо скарг, розглянутих старою комісією в минулому році, будуть опубліковані на офіційному сайті Міністерства юстиції до 31 січня 2020 року.

Щодо скарг, строк розгляду яких надійшли до Мін’юсту більш як 45 днів назад (їх на сьогодні залишилося 139, тоді як станом на осінь 2019 року таких прострочених скарг було близько 800) ми розглянемо за найближчі декілька засідань та, сподіваємось, вийдемо в нормальний стабільний режим роботи. Всі нові скарги, котрі надійшли після набуття чинності нових НПА про Колегію, які містять очевидні грубі порушення держреєстратора, розглядатимуться міністром одноособово, без участі Колегії. Це дасть можливість розглядати справжні рейдерські дії і повертати майно та бізнес законним власникам за 24 години», – зазначила Ольга Оніщук.

Заступниця міністра юстиції нагадала, що продовжує активно працювати Офіс протидії рейдерству для захисту власності громадян та бізнесу, який розміщується у приміщенні Міністерства юстиції за адресою: м. Київ, вул. Сверстюка, 15. В Офісі працює гаряча телефонна лінія, за якою можна отримати відповідь щодо стадії розгляду скарги та отримати консультацію про порядок подачі та розгляду скарги, прийом скарг на дії та рішення державних реєстраторів, видача документів про результат розгляду скарги та пряма трансляція засідання Колегії.

Нагадаємо, в Мін'юсті порахували кількість держреєстраторів, які призвели до рейдерства.
 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 січня 2020
До програми підтримки садівництва додали овочеву групу
Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України до програми підтримки садівництва, виноградарства та хмелярства додало...
14 січня 2020
Зеленський підписав закон про протидію земельному рейдерству
Президент Володимир Зеленський підписав закон №0858 про внесення змін до Земельного кодексу та деяких інших законодавчих актів щодо протидії...
1 січня 2020
Новорічна обіцянка Мін’юсту: розгляд скарги про рейдерство миттєво та без бюрократії
Розглядати скаргу громадян про рейдерство в аграрному сектор за добу пообіцяв перший заступник міністра юстиції України Євгеній Горовець на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...