Для відстеження виконання договорів на ProZorro з'явиться модуль — джерело
Для відстеження виконання договорів на ProZorro з'явиться модуль — джерело

Система публічних закупівель ProZorro запускає модуль контрактінга для відстеження виконання договорів. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як зазначається, модуль дозволить відстежувати закупівлю від моменту її створення і до оголошення переможця, а також всі зміни що відбуваються потім: як виконується договір, чи поставив постачальник потрібну партію товару, на яку суму вона поставлена, чи були якісь додаткові угоди, зміни в тексті, чи була повністю проведена оплата державою або договір закупівлі взагалі згодом був розірваний.

"Ми працювали над ProZorro, щоб знищити корупцію. І процес проведення тендера став максимально прозорим. Проте залишалася лазівка — недобросовісний покупець безпосередньо міг за допомогою угод на папері, усіляких додаткових договорів та іншого провести все те, що не зміг провести під час електронного тендера", — коментує новий функціонал член наглядової ради ProZorro, керівник торгового майданчика Zakupki.Prom.ua Микола Жандоров.

За його словами, в рамках нового модуля контрактінга буде завантажуватися власне договір, потім, якщо відбувається зміна ціни, зміна позицій закупівлі, термінів поставки і інших важливих умов — всі ці дії будуть відображені в електронній формі.

Крім того, в модуль повинні бути завантажені документи, на основі яких здійснювалися зміни.

"Далі у договору є два варіанти: або буде опублікований звіт про його виконання, або з якоїсь причини він буде розірваний. Це також фіксується в системі. Для послепорогових закупівель введено обов'язковий електронний цифровий підпис, тобто кожну дію має бути з її допомогою посвідчено замовником", — передає "Інтерфакс-Україна".

За словами Жандорова, зараз запущена перша версія модуля.

"У ній можна побачити всі зміни і завантажити всі файли, завантажені замовником. Однак для того, щоб проаналізувати цю інформацію, потрібно витратити досить багато часу. Зараз ми продовжуємо роботу над тим, щоб підозрілі договори можна було виявити максимально просто", — підкреслив він.

Як повідомлялося, за оцінкою першого віце-прем'єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва, робота системи ProZorro за 14 місяців експлуатації дозволила заощадити державі 1,5 млрд грн.

Згідно з оцінкою заступника міністра економрозвитку і торгівлі Максима Нефьодова, очікувана в 2016 році економія від роботи системи ProZorro може скласти 5 млрд грн, в 2017-м — зросте до 50 млрд грн.

Система ProZorro була запущена в пілотному режимі в лютому 2015 року. Її використання було добровільним: кожен держзамовник міг проводити в ProZorro допорогові закупівлі товарів і послуг на суму до 200 тис. грн і робіт — до 1,5 млн грн.

У квітні 2016 року розпочався перший етап впровадження електронної системи держзакупівель, а з 1 серпня використання електронної системи стане обов'язковим для інших державних замовників.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

25 липня 2016
ProZorro дозволила державі заощадити більше 2 млрд грн ― офіційно
З 1 серпня в Україні має завершитися повний перехід на електронні публічні закупівлі через систему ProZorro. Оскільки обсяг ринку держзакупівель...
30 червня 2016
Система ProZorro із часом дозволить агровиробникам вийти на державні закупівлі країн ЄС ― Рутицька
Україна прагне, щоб вітчизняні товаровиробники брали участь у державних закупівлях країн Європейського Союзу. Про це сьогодні повідомила заступник...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...