Агросектор отримав у 2019 році 4,5 млрд грн - офіційний коментар
Агросектор отримав у 2019 році 4,5 млрд грн - офіційний коментар

За офіційними даними від Міністерства фінансів України, у 2019 році агросектор України отримав 4,5 млрд грн держпідтримки.

Згідно з повідомленням, перші півроку проходили на тлі політичної невизначеності, пов’язаної з проведенням подвійних виборів, змін цінової кон’юнктури на міжнародних ринках та нових макроекономічних трендів в Україні, зокрема посиленням гривні внаслідок ряду факторів. На жаль, подана вчасно Мінфіном перша середньострокова бюджетна декларація не була розглянута попереднім складом Кабміну і відповідно не була подана до парламенту, а ряд оглядів видатків не було вчасно завершено. Незважаючи на це, було запроваджено багато заходів зі стратегії реформування публічних фінансів, зокрема середньострокового бюджетування, ліквідності, перетворення Державної фіскальної служби. Протягом року Міністерство фінансів вирішувало питання, пов’язані з невиконанням доходної частини бюджету.

За підсумками 2019 року, доходи загального фонду держбюджету зросли на 5,5% г / г до 879,8 млрд грн. Зокрема, доходи від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) виросли на 19,9% г / г до 110 млрд грн і перевищили план на 3,6% через більш високих темпів зростання середньої зарплати, ніж було враховано в бюджеті.

Зросли і надходження від податку на прибуток підприємств (НПП) на 11,8% г / г до 107,1 млрд грн, що на 12,1% більше плану.

Нагадаємо, що в Мінекономіки пообіцяли аграріям до кінця 2019 року року виплатити 1 млрд грн держпідтримки, зважаючи, що за підсумками 2019 року (станом на кінець грудня) вітчизняний агросектор використовував тільки 48% коштів, передбачених державним бюджетом на держпідтримку АПК.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...