Пілотний проект Аграрного реєстру стартує в 6 областях
Пілотний проект Аграрного реєстру стартує в 6 областях

У шести областях відбулися презентації пілотного проекту Аграрного реєстру, який буде збирати дані щодо земельних ділянок та майна, а також дозволить сприятиме отримання кредитів від банку, як додатковий фактор прозорості. Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

Тренінги фахівців відбулися у Київській, Черкаській, Одеській, Львівській, Волинській та Миколаївській областях. У січні 2020 року фахівці, які пройшли тренінг, відвідають ОТГ свого регіону.

Після пілотної фази, аналізу роботи та усунення усіх недоліків, проект буде поширений на всю України.

Сервіс працюватиме за принципом «єдиного вікна». Після реєстрації Реєстр надаватиме користувачу інформацію про нього Державного земельного кадастру, Реєстру юридичних та фізичних осіб, Реєстру речових прав, Реєстру тварин, зокрема: земельні ділянки у власності та користуванні, зареєстровані тварини тощо. 

Планується, що Реєстр буде доповнено функціоналом замовлення державних послуг, які необхідні для ведення сільськогосподарського господарства.

У своєму особистому кабінеті агровиробник буде бачити скільки в нього є землі, чи не зникла земельна ділянка, чи не з’явився у його ділянок новий власник тощо», — прокоментувала заступниця міністр економіки Інна Мєтєлєва.

За словами заступниці міністра, будуть створені умови, щоб агровиробнику було зручно отримувати державну підтримку, користуючись цим сервісом, і не доводилося виїжджати в районний чи обласний центр.

Ми плануємо створити додаткові функції та сервіси послуг в особистому кабінеті користувача, щоб можна було зробити заявку на отримання дозвільних документів, замовити будь-які довідки та реєстри про себе, повідомляти Держгеокадастр чи інші реєстри про помилки. У перспективі є намір передбачити функцію знаходження активностей по відношенню до будь-яких ділянок, юридичної особи зареєстрованого користувача тощо», — заявив заступник міністра економіки Тарас Висоцький. 

Як зазначають у Мінекономіки, інформація, яка міститься у реєстрі, підвищить шанси агровиробника на отримання кредиту. Комерційні банки будуть бачити елементарну декларативну фінансову звітність, історію позичальника, якими програмами державної підтримки він користується.

Також у Міністерстві економіки запевняють, що за допомогою реєстра держава краще розумітиме, як підтримка впливає на галузь, окремий регіон, певну категорію виробників.

Це дозволить диверсифікувати ресурси і зосередитися на тих проблемних питаннях, де підтримка матиме найбільший ефект.

Нагадаємо, в Україні впроваджують систему фітосанітарної електронної сертифікації ePhyto.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

31 січня 2020
Аграрний реєстр запустили у пілотному режимі
В Україні у пілотному режимі запрацював аграрний реєстр. Агровиробники отримали свій онлайн сервіс для оперативної взаємодії з органами державної...
19 грудня 2019
У Раді зареєстрували законопроект про компенсацію за відмову від землі
У Верховній Раді зареєстрували законопроект №2616 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо компенсації громадянам України за...
17 грудня 2019
В Мін'юсті порахували кількість держреєстраторів, які призвели до рейдерства
У Мін'юсті назвали кількість державних реєстраторів, котрих було відключено від реєстрів через дії, які призводили до рейдерства. Про...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...