Колишній голова транспортного комітету після зняття недоторканності переписав агропідприємство на сина
Колишній голова транспортного комітету після зняття недоторканності переписав агропідприємство на сина

Нардеп Ярослав Дубневич перед арештом переписав частину свого майна і бізнес на сина Юрія. Про це повідомляє Bihus.info.

Зазначається, що 2 листопада Вищий антикорупційний суд обрав Дубневичу запобіжний захід — заставу в 100 млн грн. За 5 днів Апеляційний суд змінив її, «знизивши» суму на 90 млн грн. Разом з цим суд заарештував цілий ряд активів Дубневича.

Зокрема, були заарештовані 57 земельних ділянок загальною площею майже 14 га в Пустомитівському районі Львівської області, половина будинку очисної споруди, котельня, нежитлова будівля в селі Зубра у Львівській області, півквартири, нежитлові приміщення та будинок у Львові. Ще — квартира в старому будинку на вулиці Китайській також у Львові.

Але в день сплати застави і виходу Ярослава Дубневича зі слідчого ізолятора, його 20-річний син Юрій отримав цілий ряд цінних подарунків.

Окрім цінної нерухомості Юрій Дубневич та його двоюрідний брат Павло отримали від батьків – Ярослава та Богдана Дубневичів – бізнес. Наприклад, «Агропромислове підприємство «Львівське». Кінцевими бенефіціарами тут раніше були Ярослав та Богдан Дубневичі. Нині ж товариство належить Юрію та Павлу Дубневичам, — йдеться у повідомленні.

За інформацією з реєстру Міністерства юстиції зміни у компанії «Агропромислове підприємство Львівське» відбулися двічі 31 жовтня 2019 року. Тобто, через два дні після обшуків у будинках Дубневичів. А отже – не «задовго» як стверджує Юрій. Тоді ж внесені відомості про «зміни складу або інформації про засновників». Корективи до установчих документів юридичної особи у пункті «зміна місцезнаходження, зміна органу управління» були зроблені 1 листопада.

Юрист Володимир Марусяк пояснює, факт перепису компаній — це не порушення закону, однак, є декілька причин навіщо так роблять підозрювані особи: 

Є об’єктивні причини. Якщо власники, бенефіціари будуть затримані, стоїть питання, хто буде управляти компанією, хто буде підписувати договори, вести діяльність. Якщо глянути з іншої сторони — це один із шляхів уникнення майнової відповідальності. Наприклад, ця фірма була задіяна до якихось схем, оборудок, у випадку її відчуження на користь іншої особи буде важче арештувати це майно. Такі угоди повинні бути визнані недійсними за позовом прокурора чи слідчого, як такі, що спрямовані на уникнення відповідальності».

Товариство «Агропромислове підприємство «Львівське» є засновником «Корпорації КРТ». 15 листопада у Держреєстр були внесені зміни — корпорація належить синам Дубневичів — Павлу та Юрію. Іронічно, що за версією слідства саме «Корпорації КРТ»  завищувала ціни на продукцію на 20 % і була посередником під-час закупівель стрілочної продукції між  «Укрзалізницею» та «Дніпровським стрілочним заводом». А Ярослав Дубневич, будучи головою транспортного комітету Верховної Ради, сприяв таким закупівлям у 2015-2017 роках.

Нагадаємо, нардеп Ярослав Дубневич став першим нардепом нового скликання Верховної Ради, якого його ж колеги дозволили затримати силовикам. Одного з «галицького королів», як братів Дубневичів називають ЗМІ, підозрюють в організації корупційної схеми і заволодінні коштами «Укрзалізниці».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 грудня 2019
Керівників малих та середніх агропідприємств готуватимуть до державних перевірок
Торгово-промислова палата (ТПП) та аналітичний центр Аграрного союзу України (АСУ) впроваджують спільний навчальний проект з підготовки до державних...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...