Микола Сольський розповів про обмеження землі в одних руках
Микола Сольський

Якщо аграрій обробляє 7 тис. га, а обмеження в одні руки – 500 га, то в перший рік він оформить власність на себе, наступного року — на дружину, а потім або відмовиться від викупу землі, або почне шукати обхідні шляхи, наприклад, викуповувати через підставних осіб, чи іншими шляхами. І більшість таких підприємців, я переконаний, шукатимуть обхідні шляхи. Створити обмеження по ринку землі, які не спрацюють – це забрати гроші у аграріїв і віддати юристам. Таку думку висловив голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський під час виступу на І Аграрному форумі, організованому ГО Агро-Продовольчою радою та Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад, як співорганізатор до них долучився Укрсадвинпром. Медійні партнери: AgroРolit.comKurkul.com  та Agronews.ua.

Дивіться, нас у Верховній Раді 400 депутатів і не найрозумніших – ринок розумніший за нас, а в країні мільйон юристів. Тож, якщо виникне бажання, закон можна обійти 300 разів… Створювати обмеження, які не працюють – це забрати гроші у аграріїв і віддати юристам. Юристи – не проти. Але я абсолютно впевнений, що 99% людей, які сьогодні обробляють землю, не хочуть випускати її з рук», – заявив Микола Сольський.

За його словами, саме аграрії, які працюють на угіддях від 1 тис. га до 60 тис. га, обробляють 60% земель в Україні. Саме вони «відкусили» за останні 7 років найбільше від великих і малих виробників (близько 2-3% с/г земель)

В нас 70 найбільших компаній, які працюють більш ніж на 100 тис. га, обробляють 20 % від всіх с/г земель. 10 тис. компаній (від 1тис. га до 10 тис. га) обробляють 60 % земель. Близько 30 тис. підприємств (до 500 га) обробляють 15 % с/г земель», – повідомив голова аграрного комітету.

До того ж Сольський звернув увагу на той факт, що в Україні відсутні обмеження на концентрацію в одних руках орендованих земель, але ситуація на ринку від того кардинально не змінюється.

У нас в країні відсутнє обмеження з концентрації орендованих земель в одних руках. За останні 7-8 років практично не відбувається змін в структурі тих людей, що орендують землю. І це відбувається вже досить тривалий час», – звернув увагу на цікавий факт Микола Сольський.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 листопада 2019
Українцям із подвійним громадянством можуть заборонити купівлю землі
В Україні можуть ввести кримінальну відповідальність для вирішення проблеми купівлі землі українцями з подвійним громадянством. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...