З 2020 року міжнародні ветсертифікати на експорт видаватимуть через електронну систему
З 2020 року міжнародні ветсертифікати на експорт видаватимуть через електронну систему

Держпродспоживслужба у межах програми Світового банку 2020 року планує почати впроваджувати проект з видачі міжнародних ветеринарних сертифікатів на експорт. Про це повідомила т. в. о. голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко, повідомляє прес-служба відомства.

Вона пояснила, що це дозволить бізнесу зекономити час і кошти, які витрачаються на оформлення таких документів: «Часто наш бізнес стикається з тим, що через технічні помилки у документах дуже часто машини з вантажем повертаються з кордону. Крім того, деякі країни вимагають оформлення сертифікатів із перекладом на їхні мови, а це значно ускладнює ведення бізнесу й передбачає витрачання додаткових коштів».

З наступного року видача міжнародних ветеринарних документів відбуватиметься через електронну систему, яка, зокрема, передбачатиме можливість перекладу різними мовами для тих країн, які цього вимагають. Це, відповідно, потребуватиме ресурсів з нашого боку в частині постійного відстеження законодавства інших країн, але ми готові на це піти, щоби система спрацювала. Бо це імідж держави, – заявила Шевченко.

У свою чергу директор Державного підприємства «Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин» Ігор Клименок повідомив, що цим плани Держпродспоживслужби з діджиталізації не обмежуються.

У 2020 році будуть створені електронні кабінети для суб’єктів господарювання, які займаються тваринництвом. Ідея полягає в тому, щоб функціонування всіх документів зводилося в одну систему. Це спростить саму процедуру видачі документів. Якщо суб’єкт господарювання зможе самостійно заповнювати інформаційні сторінки, це зменшить час заповнення відповідних граф інспекторами Держпродспоживслужби, — наголосив Ігор Клименок.

За його словами, будь-який зареєстрований суб’єкт господарювання через особистий кабінет матиме доступ до всіх баз даних. Це дозволить забезпечити прозорість, спростить аналіз роботи та пришвидшить прийняття рішення, а також гарантує економію коштів.

Достатньо оформити одну заявку через особистий кабінет, щоб інспектор розумів, який вантаж буде відправлятися. Це дозволить швидше та якісніше обробити всі ветеринарні документи, — повідомив Ігор Клименок.

Також він зазначив, що у персональний кабінет акумулюватиметься інформація зі всіх джерел, які є, та будуть створені в майбутньому: Єдиного державного реєстру тварин, Єдиного державного реєстру ветеринарних документів, інспекційної системи і системи ветконтролю.

Вони об’єднуватимуться в одну інформаційну систему, де суб’єкт господарювання може аналізувати дані та готувати запити. Відмови в видачі ветеринарних документів зведуться до нуля. Тому що під час формування заявки система попереджатиме про необхідні документи, які мають бути в суб’єкта господарювання, щоб отримати дозвільний документ. Тобто, попередню версію дозвільного документа він зможе сформувати в себе в електронному кабінеті сам. І якщо є якісь помилки, він може виправити їх, не приїжджаючи декілька разів до державного інспектора, — зазначив Ігор Клименок.

Нагадаємо, що затверджено критерії оцінки ризиків у сфері ветеринарної практики. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 листопада 2019
В Україні запрацює Єдиний державний реєстр ветеринарних документів
Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів почала тестувати електронну систему з видачі ветеринарних документів та...
25 жовтня 2019
Погоджено ветеринарний сертифікат для експорту антилоп з України до Китаю
Компетентні органи України та Китайської Народної Республіки погодили міжнародний ветеринарний сертифікат для експорту антилоп (SAIGA TATARICA) з...
25 липня 2019
Затверджено критерії оцінки ризиків у сфері ветеринарної практики
Уряд затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері ветеринарної практики та визначається...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...