ЄБРР і Глобальний екологічний фонд виділять $55,8 млн на підтримку розвитку біоенергетики в Україні
ЄБРР і Глобальний екологічний фонд виділять $55,8 млн на підтримку розвитку біоенергетики в Україні

Європейський банк реконструкції та розвитку (EBRD) спільно з Глобальним екологічним фондом (GEF) профінансують програму підтримки розвитку біоенергетики на суму понад $50 млн. Про це повідомила асоційований директор, заступник голови ЄБРР в Україні Леся Кузьменко, передає Інтерфакс.

«Програма спрямована на технології та системи зі збору, зберігання та переробки агробіомаси. На її реалізацію ми розраховуємо мобілізувати майже $50 млн», — сказала вона на офіційному відкритті програми «Україна: Стійкі інновації в ланцюжку створення вартості в біоенергетиці».

Провідний інженер ЄБРР в Україні Тетяна Маркута уточнила, що загальна сума розрахованої на чотири роки програми становитиме $55,8 млн, і запустити її планується з IV кварталу 2019 року. За її словами, Глобальний екологічний фонд у рамках програми надає грантову підтримку.

Велику частину цих коштів — $50 млн — буде спрямовано на кредитування біоенергетичних проектів у приватному секторі, ще $3,5 млн — на заохочувальні гранти, сказала Маркута. Решту коштів планується направити на інформаційну підтримку та освітні проекти у сфері біоенергетики.

Ми подивимося на варіанти можливого стимулювання розвитку біоенергетики у рамках програми та оберемо два-три напрями, які будуть найвигідніші для України, — додала провідний інженер ЄБРР в Україні.

Вона зазначила, що підтримка розрахована на компанії в сфері агро та логістики, компанії, які можуть працювати з відходами, а також ті, які виробляють і переробляють біомасу.

«Теоретично, будь-яка приватна компанія, яка так чи інакше вплине на розвиток ланцюжка створення біомаси, може стати бенефіціаром цієї програми», — наголосила Маркута.

За словами Кузьменко, у зв'язку з ратифікацією Паризької угоди Україна поставила дуже амбітну мету — до 2030 року знизити викиди парникових газів на 40%.

Ця програма внесе свій внесок у досягнення поставленої цілі. На жаль, частка відновлюваної енергетики становить усього 3% від загального виробництва первинної енергії, — сказала вона

Водночас, за її словами, сільгоспсектор має величезний потенціал агробіомаси, яка може використовуватися для виробництва енергії.

«За оцінками наших фахівців, використовується не більше ніж 5% залишків на полях для переробки та виробництва енергії. Програма спрямована на прискорення виробництва відновлюваної енергії та надання фінансового інструмента, який дасть змогу мобілізувати інвестиції у цей сектор», — уточнила менеджер ЄБРР в Україні. ЄБРР з 2006 року інвестував у проекти з відновлюваної енергетики більше ніж EUR500 млн, зокрема EUR120 млн — у проекти з біоенергетики.

Відновлювана енергетика є нашим пріоритетом, — наголосила Кузьменко.

Нагадаємо, за 5 років у біоенергетику України інвестували понад €500 млн.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 листопада 2020
Уряд заохочуватиме інвестиції в екологічний розвиток сільського господарства і промисловості, – Качка
Уряд заохочуватиме інвестиції в екологічний розвиток сільського господарства і промисловості та розраховує, що Євросоюз також заохочуватиме...
9 червня 2020
Україна може економити $16 млрд щорічно завдяки переходу на чисті джерела енергії, – МХП
Україна могла б щорічно економити по $16 млрд у разі переходу на чисті джерела енергії. Про це заявив президент компанії-електропостачальника МХП Еко...
23 березня 2020
ЄБРР надасть €15 млн для підтримки українського малого і середнього бізнесу
ЄБРР і провідна українська лізингова компанія «ОТП Лізинг» допомагають вітчизняним малим і середнім підприємствам продовжувати їх...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...