З України вивели $1,5 млрд прибутку з експорту зерна – дослідження
З України вивели $1,5 млрд прибутку з експорту зерна – дослідження

Україна втратила $1,5 млрд на експорті зерна, оскільки більшість українського експорту сільгосппродукції здійснюється через території, де діють низькі податки. Про це йдеться у дослідженні, яке презентував в Європарламенті німецький євродепутат від фракції Лівих Гельмут Шольц, пише DW. 

Автори дослідження порівняли митні ціни, за якими зерно експортували з України, з ринковими цінами на той же період на відповідні марки зерна. Як відзначається, 64% пшениці експортувалися з України через Швейцарію і території, котрі перебувають під юрисдикцією Великої Британії, ще 11% – через Об'єднані Арабські Емірати і Кіпр. До того ж, всі вони не були основними країнами призначення експорту.

Оскільки податки в Швейцарії, Великобританії та на Кіпрі нижче, ніж в Україні й багатьох країнах призначення, то експорт через них дозволяв виводити прибуток.

Наші оцінки потенційного виведення прибутку демонструють, що за підсумками експорту пшениці і кукурудзи, який становить приблизно 40% українського агроекспорту, близько $1,5 млрд були потенційно виведені з 2015 по 2017 рік», – наголошується в повідомленні.

За словами керівника групи авторів дослідження Томмазо Фаччіо, різниця між митними та ринковими цінами в $ 1,5 млрд ще не означає, що податки не заплатили, але вона означає високий ризик ухилення від сплати податків. За його словами,  щоб визначити, чи були сплачені податки в Україні, потрібно перевірити податкові декларації великих українських сільськогосподарських холдингів, каже дослідник, проте їх немає у відкритому доступі.

У дослідженні відзначають, що з другої половини 2016 р. різниця між митними й ринковими цінами значно скоротилася. Однією з причин цього називається прийняття в липні 2015 р. нових податкових норм про трансферне ціноутворення.

В Україні ухилення від сплати податків – це дійсно хвороба. І ми повинні протидіяти цьому, чи хоча б привертати увагу до цього», – заявила євродепутат Віола фон Крамон.

Нагадаємо, що станом на 13 листопада з початку 2019/2020 маркетингового року з України експортовано 21 351 тис. т зернових культур, що на 6,1 млн т більше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року. 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 листопада 2019
У Раді підготували законопроект про повернення експортного ПДВ для виробників сої та ріпаку
У Верховній Раді найближчим часом зявиться законопроект про повернення відшкодування експортного ПДВ виробникам сої та ріпаку. Текст документу є у...
8 листопада 2019
Україна збільшила експорт свіжої риби на 40%
У період із січня по серпень 2019 року Україною поставлено на зовнішні ринки 151 т свіжої (охолодженої) риби на $366,2 тис. Такий результат у...
8 листопада 2019
Україна не зможе домовитися про експорт свинини в Китай до кінця року, — Мінекономіки
Україна не зможе домовитися про експорт свинини в Китай до кінця цього року через труднощі з підписанням ветеринарного сертифіката. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...