Якість української продукції не поступається європейській — Лапа
Якість української продукції не поступається європейській — Лапа

Ми маємо створити для бізнесу комфортні умови, але при цьому повинні гарантувати безпечність української продукції на зовнішньому і внутрішньому ринках. Про це заявив Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа під час Українського інноваційного агропромислового форуму ’16, який відбувся 8 червня в рамках XXVIII Міжнародної агропромислової виставки «АГРО 2016».

Володимир Лапа зазначив, що останнім часом отримує безліч питань щодо якості вітчизняної продукції, зокрема, харчової. У цілому, наголосив Голова, українська продукція досить високої якості та відповідає світовим вимогам: «В українців є комплекс меншовартості: нібито у нас щось гірше, ніж в Європі, Штатах чи Канаді. Це не так, бо у переважній більшості випадків українська продукція за показниками безпечності та якості не поступається продукції, яка виробляється, наприклад, у зазначених країнах».

За його словами, проблема полягає у тому, щоб переконливо донести цю інформацію до міжнародних партнерів. «Наведу лише один приклад. Для того, щоб подати заявку на експорт до ЄС м’яса великої рогатої худоби, потрібно впроваджувати в Україні програму моніторингу, прогнозування і оцінки ризику появи губчастоподібної енцефалопатії ВРХ, яка коштує 35 млн. грн. в рік. І фактично через існуючі фінансові обмеження затримується процес визнання української продукції на закордонних ринках збуту», — зауважив голова Держпродспоживслужби.

Разом з тим, наголосив Володимир Лапа, незважаючи на брак бюджетних коштів, за останній період проведена величезна робота з виходу вітчизняної продукції на світовий ринок.

«Для цього потрібні перевірки. Але не просто перевірки, а перевірки, у результаті яких ми могли б гарантувати безпечність продукції для українського споживача і гарантувати визнання української продукції на світовому ринку збуту. Це наш принцип і ми його будемо дотримуватися, максимально комунікуючи із господарюючими суб’єктами, — заявив голова Держпродспоживслужби. — Наше завдання створити такі умови для роботи бізнесу, які будуть для нього максимально комфортними, але при цьому ми зобов’язані гарантувати безпечність української продукції на зовнішньому і внутрішньому ринках».

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...