Зеленський хоче скасувати державну монополію на виробництво спирту
Зеленський хоче скасувати державну монополію на виробництво спирту

У Верховній Раді України зареєстрували законопроект №2300 Володимира Зеленського, який покликаний лібералізувати діяльність у сфері виробництва й обороту етилового спирту. Про це йдеться на сайті ВРУ.

Документом пропонується з 1 січня 2020 року скасувати державну монополію на виробництво спирту.

Передбачається надання можливості суб'єктам господарювання будь-якої форми власності реалізовувати здійснення діяльності з виробництва спирту за умови отримання відповідної ліцензії.

Оптова торгівля на території України харчовим спиртом здійснюється за наявності ліцензії.

«Протягом останніх 10 років виробництво легального харчового спирту в Україні скоротилося в чотири рази. Водночас частка тіньового обороту харчового спирту зросла з 10% у 2007 році до 55% від загального споживання харчового спирту в країні в 2019 році», — передає прес-служба Офісу президента.

Цей проект закону покликаний скасувати державну монополію на виробництво спирту та сприяти детінізації ринку спирту і лікеро-горілчаної продукції", — йдеться у повідомленні.

Оптову торгівлю етиловим спиртом для медичних і ветеринарних цілей можуть здійснювати заклади охорони здоров'я та організації зооветеринарного постачання незалежно від форми власності за наявності ліцензії.

Порядок ведення реєстру зазначених установ встановлює Кабінет міністрів.

Проект закону вводить також повну лібералізацію експорту спирту з України.

Згідно з документом, експорт етилового спирту, етилового ректифікованого виноградного спирту, етилового ректифікованого плодового спирту здійснюють суб'єкти господарювання, які отримали ліцензію на виробництво.

З метою захисту вітчизняного товаровиробника законопроєктом передбачено, що імпорт спирту до 1 січня 2022 року зможуть здійснювати тільки уповноважені Кабінетом міністрів державні підприємства.

Очікується, що прийняття документа забезпечить становлення в Україні цивілізованого конкурентного ринку спирту й лікеро-горілчаних виробів", — зауважили в Офісі президента.

Нагадаємо, до початку 2020 року уряд підготує до приватизації спиртзаводи. Раніше повідомлялося, що через тіньові оборудки в спиртовій галузі держава щороку втрачає 4,6 млрд грн.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 жовтня 2019
Уряд скасував дублювання регуляторних актів у сфері роздрібної торгівлі алкоголем
Уряд під час дерегуляційного засідання в середу ухвалив рішення про скасування дублювання регуляторних актів у сфері роздрібної торгівлі алкоголем,...
15 жовтня 2019
Пораховано дохід держави від приватизації «Укрспирту»
Приватизація ДП «Укрспирт» дозволить поповнити державний бюджет на 6-7 млрд грн і скоротити тіньовий обіг спирту. Про це заявив радник...
12 жовтня 2019
До початку 2020 року уряд підготує до приватизації спиртзаводи
До кінця грудня урядовці разом із депутатами Верховної ради підготують необхідні документи та подадуть законопроекти, які дозволять приватизацію...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...