В Україні з’явився перший Реєстр рибогосподарських об’єктів — Ковалів
В Україні з’явився перший Реєстр рибогосподарських об’єктів — Ковалів

7 червня Держрибагенство презентувало перший в історії України Реєстр рибогосподарських об’єктів та їх частин. Про це на прес-конференції розповів голова відомства Ярема Ковалів.

По суті Реєстр є уніфікованою електронною базою з вичерпною інформацією про всі водойми України, придатні для рибогосподарської діяльності, аквакультури або рибного фермерства. Йдеться про назву і розташування водного об’єкта, його реєстраційний номер, цільове використання водного об'єкта, найменування користувача (орендаря) водного об’єкта; основні об’єкти рибогосподарської діяльності (види риби) строк дії договору оренди водного об’єкта або земельної ділянки.

«За 20 років в Україні не було створено жодної інформаційної бази, де збиралася б інформація про водні об’єкти, що використовуються чи можуть бути використані для рибництва. Тому ми досі достеменно не знаємо, скільки водних об’єктів у нас задіяно, як наслідок - скільки риби вирощується. Статистика говорить, що близько 20 тис., а люди «з галузі», що близько 50 тисяч. Запуск реєстру по суті є першим кроком до того, щоб зробити єдину прозору інформаційну базу рибогосподарської галузі, просту і зрозумілу для інвесторів. Все дуже просто — ти заходиш на сайт, обираєш область, водний об’єкт і бачиш – ведеться на ньому господарська діяльність чи він вільний, відкритий для інвестицій», — зазначив Голова Держрибагенства Ярема Ковалів.

Для зручності водні об’єкти мають різне маркування кольором. Вільні від оренди позначені синім кольором, а ті, де вже працюють підприємці — сірим. Наприклад, натискаючи на такий водний об’єкт, як Краснопавлівське в-ще користувач бачитиме, що воно знаходиться у с. Краснопавлівка, Лозівський р-н, Харківської області, використовується для рибогосподарської діяльності користувачем ПП «Східно-український науково-сільськогосподарський центр «Аграрій», який розводить такі види риби, як короп, товстолобик, білий амур, лящ, судак, плітка, карась, окунь, плоскирка. А наприклад, ставок Сухий Бурлук в тій же області є вільним і може бути взятим у оренду.

Відповідно Постанови КМУ № 979 Держрибагентство є відповідальним за наповнення та ведення реєстру, а територіальні органи Держрибагентства, органи місцевої влади, облдержадміністрації та самі користувачі зобов’язані надавати йому інформацію про укладені правочини щодо оренди водойм, Реєстр містить для цього необхідну електронну форму.

«Наразі реєстр працює у тестовому режимі, у загальному доступі є лише частина водойм Харківської області, єдиної області України, що надала нам повну інформацію щодо водойм. Однак, Реєстр буде наповнюватись кожного дня, в процесі заповнення бази даних інформацією, яку отримуємо з регіонів. Користуючись нагодою, звертаємося до органів місцевої влади та облдержадміністрацій та самих користувачів із проханням надати необхідну нам інформацію у стислі строки. У випадку злагоджених дій всіх учасників процесу — маємо до кінця 2016 року повноцінно запустити ресурс у масштабі всієї країни», — додав Ковалів.

Він повідомив, що протягом червня ресурс працюватиме у тестовому режимі, тому користувачі зможуть надсилати свої пропозиції та побажання щодо оптимізації його роботи за формою зворотного зв’язку, що є на сайті.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 лютого 2016
Держрибагенство хоче перевірити діяльність державного океанічного флоту — офіційно
Держрибагентство готує документи для звернення в НАБУ про корупційні правопорушення, пов’язані з діяльністю державних компаній-судновласників...
9 лютого 2016
Океанічний риболовецький флот приніс Україні в 2015 р більше 21 млн грн — Держрибагенство
В 2015 році океанічний риболовецький флот України отримав 21,2 млн грн прибутку ($ 715 тис.), з яких не менше ніж 13,25 млн грн дивіденди, що будуть...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...