52% українців не підтримують відкриття ринку землі — опитування
52% українців не підтримують відкриття ринку землі — опитування

52% опитаних українців не підтримують скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, а 64% опитаних вважають, що це питання має вирішуватися на референдумі. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 16-19 вересня 2019 року.

Позитивно ставляться до доручення президента Зеленського про скасування мораторію на продаж землі 35% опитаних, 13% не змогли відповісти.

64% опитаних вважають, що це питання має вирішуватися тільки на всеукраїнському референдумі, а 26% — що це питання повинні вирішувати президент, Кабмін та Верховна Рада. 10% не змогли відповісти.

Хоча більшість населення підтримує нову владу, скасування мораторію на продаж землі підтримує лише приблизно третина населення (35%), а 52%, фактично, проти скасування мораторію на продаж землі. За рік кількість противників продажу землі зменшилася, у листопаді 2018-го проти продажу землі було 72%", — заявив гендиректор КМІСу Володимир Паніотто.

«Можливо, це пов’язано з  різницею у формулюванні запитань (у 2018 р. ми запитували "Якби сьогодні проводився референдум щодо питання купівлі/продажу земель сільськогосподарського призначення, як би Ви проголосували?"), можливо, через збільшення підтримки дій Зеленського і нової влади його прихильниками, а можливо, через зміну риторики щодо продажу землі на деяких популярних телеканалах і в інтернеті», — додав він.

Зазначається, що опитування провели методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і більше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролює влада України — АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. Під час опитування проведено 1500 інтерв'ю, похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 2,6%.

Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстрували законопроект №2178 «Про обіг земель сільськогосподарського призначення». Наразі документ передали на опрацювання профільному комітету Ради — комітету з питань аграрної та земельної політики.

Також у найближчий вівторок до Верховної Ради України буде подано законопроект, який передбачає процедуру продажу землі та обмеження для покупців.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 вересня 2019
Названо середню вартість орендної плати за 1 га в Україні
Середня вартість орендної плати за 1 гектар становить 2594 гривні. Про це повідомляє «Урядовий портал».   Повідомляється, що...
27 вересня 2019
У Раді зареєстрували ще один земельний законопроект
У Верховній Раді України зареєстрували законопроект №2183 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо набуття, відчуження та...
27 вересня 2019
Аграрії будуть виходити з тіні після запуску ринку землі — думка
Право власності на землю сприяє аграріїв вести прозору діяльність. Таку думку висловив член правління «Агропросперіс Банк» Ігор...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...