друкувати


5 ключових моментів нового законопроекту про ринок землі

5 вересня 2019, 12:01

Згідно з новим законопроектом про ринок землі, купувати землю сільгосппризначення в Україні зможуть усі охочі. Про це на умовах анонімності розповів один із розробників документа, повідомляє Ліга.Бізнес.

«Ринок землі в Україні буде дуже ліберальним. Купити землю зможуть усі охочі», – зазначило джерело.

Серед ключових моментів нового законопроекту виділили 5 наступних:

По-перше, із дня набрання чинності закону одночасно буде скасовано заборону на відчуження земель сільськогосподарського призначення всіх форм власності.

По-друге, можна буде продавати землю тільки на електронних земельних аукціонах.

По-третє, право купівлі земельних ділянок сельхоззначення буде надано громадянам України, територіальним громадам, державі та юридичним особам, зареєстрованим в Україні.

Четвертий пункт – обов'язкова реєстрація цін на земельні ділянки за проведення транзакцій.

П'ятий – законопроект регулює правила продажу сільгоспземель банками, а також особами, яким відповідно до законодавства не можуть належати такі землі на праві власності, наприклад, іноземцям.

Також повідомляється, що загальна площа сільгоспземель, яка може перебувати в оренді та власності однієї особи, з урахуванням земель, які перебувають під контролем пов'язаних осіб, згідно з документом, не може перевищувати 35% площі угідь на території громади, не більше 15% області й не більше 0,5% країни.

Нагадаємо, що у парламенті зареєстрували закон про ринок землі — №10469  «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо запровадження вільного ринку землі та скасування земельного кріпацтва)». Рейтинг ефективності депутатів аграрного комітету за 2014-2019 роки за посиланням: за 5 років 30 депутатів пролобіювали прийняття 35 аграрних законів. Як виглядає аграрне лобі в новому парламенті можна ознайомитися у аналітичному матеріалі.  

Що саме пропонується цим законопроектом — дивіться за посиланням. 

Наразі пишуть земельний закон у президентській команді – про це у матеріалі «Офіс президента заземляється — 7 деталей закону: референдум пайовиків, квоти на держземлі, інвентаризація...». 

Наразі одна з умов кастингу на посаду аграрного міністра — проведення земельної реформи. Які вимоги в цьому питанні до нового очільника — у матеріалі «Аграрний камікадЗе…». 

AgroPolit.com пропонує пригадати порівняльний аналіз 4 варіанти земельних законопроектів, які розроблені у стінах парламенту. 

Структура земельної мапи України 2015-2017 роки – частина 1  та частина 2.  

Рейтинг областей України за нормативною грошовою оцінкою та орендною ставкою с/г земель. 

Онлайн-карта громад — результати мініреферендуму на тему, як громади ставляться  до зняття земельного мораторію.

Якою буде ціни продажу й оренди 1 га с/г землі — прогнози.

 Найповніший перелік прихильників і противників зняття земельного мораторію та вільного ринку землі — 20172018 та 2019 роки.