Молочні продукти в Україні до кінця року подорожчають на 3-5%
Молочні продукти в Україні до кінця року подорожчають на 3-5%

У серпні ціни на молокопродукти в Україні зросли на 5%, порівняно з червнем-липнем, а у вересні продовжать зростати, досягши підвищення 3-5% на кінець року. Про це повідомили в Асоціації виробників молока, передає Економічна правда.

«На сьогодні ми констатуємо значне зростання ціни вітчизняних молокопродуктів на поличці. Це результат цілої низки системних проблем як у молочному скотарстві, так і в переробці. І всі показники ринку свідчать про подальше підвищення цін», — заявили в Асоціації.

Загалом із початку року молочний кошик для українців подорожчав на 16%.

Серед причин зростання цін називають кризову ситуацію в молочному скотарстві, високе податкове навантаження, неефективну систему дотацій, а головне — незрозумілі та непрогнозовані умови ринку землі для виробників молока.

Говорячи про кризову ситуацію в молочному скотарстві, в Асоціації зазначили, що за 7 місяців промисловий сектор недорахувався 11,8 тисяч корів. І вперше цього року темпи скорочення поголів’я у промисловому секторі перевищили темпи скорочення у присадибному.

З ринку почали виходити малі та середні господарства. Варто підкреслити, що 60% у структурі промислового поголів’я становлять саме невеликі ферми по 50-400 корів, — зазначили в Асоціації.

Щодо високого податкового навантаження – йдеться про ставку ПДВ на молочні продукти, яка в Україні вища, ніж у Європі.

«Ставка ПДВ на молочні продукти в Україні найвища в Європі — 20%, проти 7% — у Німеччині, 5,5% — у Франції та 5% — у Польщі», — підкреслили в Асоціації.

Що стосується системи дотацій: середня молочно-товарна ферма на 500 корів продуктивністю 20-25 л. з корови на добу, щомісяця сплачує до держбюджету тільки молочного ПДВ на мінімум 500 тис. грн.

Тобто за рік — 6 млн грн, які при дії системи квазі-акумуляції ПДВ могли би направити на розвиток. Натомість, якщо нині (ферма – ред.) скористається існуючою держпідтримкою, то за рік отримає максимум 1-1,2 млн грн. Тобто недорахуються 5 млн грн, — розповіли фахівці.

Однак головною причиною згортання молочного бізнесу господарства називають незрозумілі та непрогнозовані умови ринку землі для виробників молока.

Деякі власники молочно-товарних ферм вже вирішили розпродати корів, щоб акумулювати кошти на випадок необхідності викупити землі та вберегти бізнес, — зазначається у повідомленні.

В Асоціації підкреслили: аби не допустити подальшої кризи молочної галузі, необхідно: впровадити ефективну державну підтримку для виробників молока, встановити чіткі та прозорі правила обігу земель сільгосппризначення.

Нагадаємо, Україна збільшила імпорт молокопродуктів на 20%.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 жовтня 2019
Як змінилися ціни на продукти з початку 2019 року
У Держстаті назвали продукти, які від початку року найбільше змінилися в ціні – подорожчали або подешевшали. Про це йдеться у сюжеті Сніданку з...
1 жовтня 2019
У 2019 році подешевшали курятина, яйця та сало
З початку року в Україні подешевшала низка соціальних продуктів харчування. Про це свідчать дані «Інфляційного барометра» станом на 30...
12 вересня 2019
Україна скоротила виручку від експорту молочки на третину
Українські виробники молока в серпні скоротили обсяги загальної грошової виручки від експорту молокопродуктів на 33,8% — до $15,5 млн, що на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...