В Україні стартував проект «AGMEMOD Україна» — прес-служба
В Україні стартував проект «AGMEMOD Україна» — прес-служба

За підтримки Мінагрополітики України та Федерального Міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини стартував проект «AGMEMOD Україна 2016: Моделювання розвитку аграрного сектору». Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Проект «AGMEMOD» — динамічна мультипродуктна модель часткової рівноваги, яка використовує підхід «знизу догори». На основі конкретних реальних показників розроблені шаблони, що детально відображають специфіку функціонування та взаємовплив різних секторів сільського господарства країн-учасників проекту. Ця модель дозволяє створювати необхідні прогнози для країн ЄС та інших країн, що беруть участь в проекті. Як один з прикладів таких прогнозів — розширення товарообігу між країнами.

«Як додаткові показники, використовуються дані про державну підтримку, дерегуляцію, торговельну політику, податкове законодавство тощо. Важливим є те, що такі прогнози враховують зв’язки між сільськогосподарськими ринками певної країни та міжнародними ринками, модель є динамічною та враховує регіональну специфіку в Україні. Також відзначу, що робота проекту AGMEMOD-Україна дає детальні результати — зокрема в розрізі окремих сільськогосподарських продуктів та типів підприємств», — зазначила заступник міністра з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька.

Модель складається з наступних показників: умови внутрішньої політики у сфері сільського господарства (наприклад, зміни в системі оподаткування); виробництво рослинницької продукції; виробництво тваринницької та молочної продукції; структура споживання; структури експорту та імпорту; умови міжнародних торговельних відносин (наприклад, імпортні та експортні тарифи, експортні квоти).

«У результаті, після доступу до необхідних даних, ми будемо мати перші результати моделювання ефектів політичних рішень на аграрний сектор, а також результати Базового та Оптимістичного сценаріїв розвитку сільського господарства», — додала Рутицька.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...