Кабмін «поставив на коліна» Одеський порт
Кабмін «поставив на коліна» Одеський порт

21 серпня біля Кабінету міністрів України відбувся пікет на знак протесту проти чинної системи оподаткування державних підприємств та відрахування дивідендів від чистого прибутку в розмірі 90% до держбюджету.

Керівник цехової профсоюзної організації служби морської безпеки Одеського морського порту Володимир Бабій прокоментував ситуацію, яка утворилася в Одеському морпорту.

«Чому ми сьогодні під Кабміном? По-перше, протягом останніх 5 років триває планомірне знищення морської галузі України. Наприклад, прибутки Одеського порту за цей час впали майже в 16 разів. По-друге, зараз стоїть питання, щоб забрати 90% дивідендів від чистого прибутку порту до держбюджету. Такий крок призведе не тільки до унеможливлення розвитку порту, але й завадить банальній підтримці в робочому стані його інфраструктури. Якщо у 2018 році Одеський порт генерував близько 1 млрд грн прибутку, то забрати 900 млн грн – це поставити під удар зарплати працівників та витрати на підтримку інфраструктури в робочому стані, не кажучи вже про модернізацію обладнання", – заявив Володимир Бабій.

У пікеті, що відбувся в Києві під стінами Кабміну напередодні останнього засідання чинного уряду, взяли участь працівники морських портів "Південний", "Чорноморськ", "Одеса".

Учасники пікету вимагатимуть встановити норматив дивідендів на рівні, не вищому від 30%. А для портів в акваторії Азовського моря  "Бердянськ" і "Маріуполь", через складну ситуацію в цьому регіоні встановити норматив із нульовою ставкою.

Руйнівне для розвитку морських портів рішення про відрахування 90% дивідендів Кабмін ухвалив 24 квітня цього року. І воно вже започаткувало технічне й конкурентне знищення портової галузі України.

На останнє звернення Асоціації портів України «Укрпорт» з цього питання до президента України Володимира Зеленського (13.06.2019, №274) надійшла відповідь, що лист передано в Кабмін для розгляду та підготовки рішення.

Нагадаємо, що портовики вчора закликали уряд і Мінфін знизити нормативи з відрахування до бюджету дивідендів українськими портами та АМПУ з нинішніх 90% до 30%.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 серпня 2019
АМПУ вимагає від Кабміну ухвалити 5 рішень для розвитку портової галузі
АМПУ вимагає від Кабміну ухвалення 5 рішень, життєво необхідних для розвитку портової галузі. Про це повідомляє прес-служба Адміністрації морських...
14 серпня 2019
Порти «Ольвія» та «Херсон» передадуть в управління приватним компаніям
Кабінет міністрів України ухвалив рішення про затвердження умов та початок концесії морських портів «Ольвія» та...
5 серпня 2019
Одеський припортовий завод почав запуск виробництва аміаку й карбаміду
Одеський припортовий завод, який простоює з квітня 2018 року, почав запуск виробництва аміаку й карбаміду. Про це у неділю...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...