У новому сезоні вироблятимуть цукор всього 32 заводи
У новому сезоні вироблятимуть цукор всього 32 заводи

Виробничий сезон цукру у новому сезоні розпочнеться у вересні, і візьмуть у ньому участь всього 32 заводи – значно менше, ніж у минулі роки. Про це в ефірі радіо AgroFM  розповіла Руслана Яненко, заступник голови правління НАЦУ «Укрцукор».

Загалом, за її словами, цукрові виробники готові до сезону. Проте Дається взнаки перевиробництво та низька ціна на цукор, що спостерігалася останнім часом.

«Але з огляду на перехідні запаси та прогнозований обсяг виробництва 1,1-1,2 млн т, цукру буде достатньо для внутрішнього споживання, яке оцінюється в 100 тис. т щомісяця. Експорт якщо і буде, то невеликий», — сказала Яненко.

Щодо ситуації в полях, то погода була не досить сприятливою для цукрових буряків. Величезні площі спочатку заливалися дощами, потім пересихали від спеки.

Спочатку машини не могли зайти в поле, бо було занадто мокро. Коли буряки розрослися і гичка лягла, почалася посуха, земля потріскалась, — розповідає експерт. — Так як аграрії не могли провести розпушення, бо гичка лежить зверху, буряк почав гнити. Тож сировина, що йтиме на переробку, особливо перша кілька тижнів, буде не найкращої якості.

Відповідно, завод нестиме більші виробничі витрати і отримає менший вихід готової продукції.

Також з огляду на примхи погоди, на посівах активно розвивалися шкідники. А кожен додатковий обробіток – це додаткові витрати на виробництво буряків, а отже і цукру.

Яненко очікує, що цукор надалі дорожчатиме. З одного боку, до цього підштовхує світовий дефіцит, з іншого – зростаюча собівартість.

Нагадаємо, що оптово-відпускні ціни на цукор 2019/2020 МР зростуть на 18% — до 13 тис. грн/т у зв’язку зі зменшенням виробництва цукру.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 лютого 2021
МЕРТ встановило квоту на імпорт цукру-сирцю на 2021 рік
Мінекономіки встановило квоту на імпорт цукру-сирцю на рівні 260 тис. т на 2021рік. Прийом заявок починається 5 лютого. Про це повідомляє пресслужба...
22 грудня 2020
В Україні вироблено майже 1 млн т цукру
Українські цукрові заводи у 2020/21 МР, станом на 21 грудня, виробили 979,6 тис. т продукції. Про це свідчать дані НАЦУ «Укрцукор». ...
10 грудня 2020
Чверть українського цукру вироблять на Вінниччині
Виробники Вінницькій області в 2020 році випустять 309 тис. т цукру. Про це заявив голова ОДА Сергій Борзов, йдеться в повідомленні Вінницької...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...