Назвали 7 податкових новацій, які готують нардепи від «Слуги народу»
Назвали 7 податкових новацій, які готують нардепи від «Слуги народу»

Обрані депутати партії «Слуга народу» зараз обговорюють сім податкових новацій. П'ять з семи нововведень, ймовірно, будуть зареєстровані як законопроекти в перші дні роботи нового парламенту. Про це передає LIGA.net.

Серед податкових новацій для бізнесу:

  • «Патенти» для самозайнятих (репетитори, водії, сантехніки тощо). ФОПом ставати не потрібно: людина добровільно платить фіксовану суму тільки в періоди, коли надає свої послуги. В інший час нічого платити не потрібно.
  • Впровадження цифрових РРО. Касові апарати в смартфонах і планшетах, фіскальні чеки — на звичайних принтерах.
  • «Кешбек» для покупців, яким продавець не видасть фіскальний чек або підробить його. Потрібно повідомити про це в податкову, та штрафує продавця (200% від суми покупки), половину штрафу отримує покупець.
  • Реєстрація товарно-транспортних накладних для ризикових груп товарів (пшениця, горіхи, метали і металопрокат, ліки та побутова техніка), навіть якщо підприємство не є платником ПДВ. Боротьба з кінцевими бенефіціарами схем сірого і чорного імпорту.
  • Підвищення мінімальної ставки «земельного податку» з 0 до 0,8%, а також впровадження поняття «безумовного доходу» від обробки земельних ділянок площею від 2 га. Боротьба з чорною орендою землі, коли власник ділянки офіційно не обробляє свою землю, тому нічого за неї не платить, хоча насправді її орендують великі агрофірми.
  • Підвищення ставки для єдинників третьої групи до 8% протягом двох років в обмін на скасування для них обов'язкового ЄСВ. Саме тут працює велика частина ФОПів в IT-cфере, ресторанах і юрфірмах.
  • Зміна критерію для обов'язкового використання РРО: квадратні метри торгової площі замість обороту (від 30 квадратних метрів в містах, від 100 квадратних метрів — в селах). Ідея спрямована проти торговців, які занижують свої обороти (критерій для РРО — 1 млн грн), щоб не світити перед податковою реальні доходи бізнесу.

Нагадаємо, у робочій групі при Офісі президента з земельних питань не бачать аргументів на користь відкриття ринку виключно для фізичних осіб. 

Перелік основних податків на 2019 рік для фермерських господарств і самозайнятих осіб на 2019 рік.

Як повідомляв AgroPolit.com у матеріалі в рамках проекту «Податковий агроконтроль», АПК у 2018 році загалом сплатив податків на суму понад 47,5 млрд грн (з урахуванням ПДВ). Це майже на 2 млрд грн більше, ніж у 2017 році. Детальніше дивіться їх нижче у інфографіці. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 січня 2020
В Україні почнуть діяти нові правила блокування податкових накладних
Кабмін затвердив нові Порядки з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в реєстрі податкових накладних....
24 серпня 2019
Оприлюднено варіанти зміни оподаткування АПК
Оприлюднено варіанти зміни оподаткування АПК. Про це читайте в матеріалі на АgroРolit.com. Зокрема, AgroPolit.com з’ясував, які зміни у...
19 серпня 2019
Аграрії озвучили оптимальну модель оподаткування АПК
AgroPolit.com з’ясував, які зміни у податковій системі хочуть бачити українські аграрії, також ми розпитали фахівців про проблематику...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...