Уряд має врятувати українські сади — прес-служба
Уряд має врятувати українські сади — прес-служба

В Україні склалась безпрецедентно критична ситуація з реалізацією українських фруктів та ягід. Про це повідомляє прес-служба асоціації «Укрсадпром».

У 2015 р в Україні було вирощено більше 2 млн т плодово-ягідної продукції, суттєва частка якої досі залишається нереалізованою та зберігається у фруктосховищах підприємств, при тому, що вже розпочато збір нового врожаю 2016 р.

«Проблема з реалізацією плодово-ягідної продукції виникла у результаті припинення торгових відносин між Україною та Російською Федерацією, куди експортувалось до 96% українських яблук, груш, айви, за офіційними даними ДФС», — йдеться у повідомленні.

Таке миттєве закриття ринку найбільшого споживача української продукції надзвичайно негативно вплинуло на стан цілої галузі садівництва, ягідництва та розсадництва. Суттєво зменшились обсяги закладання нових багаторічних насаджень, у 5 раз зменшився обсяг експорту свіжих українських фруктів та ягід, вартість основних фруктів (яблук та груш) зменшилась у середньому у 5 раз, що надзвичайно негативно вплинуло на рівень доходів населення, зайнятого у галузі.

"Таким чином, за відсутності державної підтримки галузі, своєчасного та ефективного вжиття необхідних заходів з боку держави, направлених на стимулювання реалізації та споживання українських фруктів та ягід, подальше мовчазне спостерігання за проблемами галузі, може призвести до соціального вибуху у сільській місцевості", — наголошується у листі.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...