Експорт української агропродовольчої продукції збільшився на 20%
Експорт української агропродовольчої продукції збільшився на 20%

За даними Державної служби статистики України, експорт агропродовольчої продукції у січні-червні 2019 року збільшився майже на 20% проти торішніх показників за відповідний період і склав $10,3 млрд. Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, частка експорту агропродовольчої продукції в загальному експорті України за результатами шести місяців 2019 року становить майже 42%.

Основними ринками збуту вітчизняної агропродукції залишаються чотири регіони – країни Азії, Африки, Європейського Союзу та СНД. У І півріччі 2019 року їхня сумарна частка склала понад 97% вартості українського експорту сільгосппродукції, поінформував експерт.

За його словами, характерною рисою січня-червня 2019 року стало збільшення обсягів зарубіжних поставок вітчизняних продуктів харчування до країн ЄС, Азії та Африки – на фоні незначного зменшення експорту до країн СНД.

Позицію основного імпортера вітчизняної агропродукції вже кілька років поспіль утримують азійські країни, які за І півріччя 2019 року закупили українського продовольства майже на $4,3 млрд, майже на 15% перевищивши торішній показник, зазначив вчений. Частка Азії за цей період склала 41,9% від загального експорту аграрної продукції.

Вже традиційно близько третини вітчизняного експорту сільгосппродукції, а саме 33%, – припадає на країни Європейського Союзу. За січень-червень 2019 року вони закупили українського продовольства на $3,4 млрд (+28,7%), тоді як торік вартість поставок до цього регіону склала лише $2,6 млрд.

Майже на 25% проти відповідного періоду минулого року збільшилися обсяги експорту до країн Африки і становили близько $1,6 млрд. Частка цього регіону склала 15,4% від загального експорту аграрної продукції з України", — йдеться в повідомленні.

При цьому після незначного пожвавлення експорту вітчизняної сільгосппродукції до країн СНД, яке намітилося 2017 року і зберігалося торік, спостерігається незначний спад. Країни цього регіону за січень-червень 2019 року імпортували українського продовольства на $0,7 млрд, що склало 7% від загального експорту аграрної продукції.

За результатами І півріччя 2019 року рейтинг країн-імпортерів вітчизняної агропродукції очолив Китай, який торік за перші шість місяців посідав третє місце. Цього року ця країна закупила українського продовольства на $923 млн.

Друге місце утримує Єгипет, який придбав вітчизняних харчів на $837 млн.

Індія, яка традиційно лідирує у топ-10, імпортувала з України сільгосппродукції на $814 млн   і, за результатами шести місяців цього року, перемістилася на третє місце.

Значну виручку українські експортери отримали також з Туреччини ($787 млн), Нідерландів ($732 млн), Іспанії ($572 млн), Італії ($380 млн), Польщі ($353 млн), Білорусі ($320 млн) та Німеччини ($291 млн).

Ці 10 країн забезпечили Україні понад 58% доходів від зарубіжних поставок продукції агропромислового комплексу у І півріччі 2019 року.

Визначальними товарами для українського експорту залишились зернові, олія та олійні культури, залишки і відходи, а також м’ясні продукти. Сумарно вони забезпечили понад 84% виручки від продажу вітчизняного агропродовольства на ринки країн світу. Крім того, у І півріччі 2019 року відбулось збільшення експорту цих груп продуктів у натуральному виразі відносно минулого року", — підсумував Микола Пугачов.

Нагадаємо, в Україні презентували стратегію розвитку агросектору до 2030 року.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 серпня 2019
У Мінекономрозвитку прогнозують падіння індексу с/г продукції
Міністерство економічного розвитку та торгівлі України очікує падіння сільськогосподарської продукції. Про це повідомляє УНН. «За підсумком 9...
1 серпня 2019
У липні Україна експортувала понад 3,7 млн т зерна
З початку поточного маркетингового року – з 1 по 31 липня 2019 року – Україна експортувала понад 3,7 млн тонн зернових культур, зокрема,...
30 липня 2019
З’явилася експортна стратегія агросектору до 2026 року
Уряд схвалив та оприлюднив «Стратегію розвитку експорту продукції сільського господарства, харчової та переробної промисловості...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...