З 2022 року в Україні запровадять  електронну ідентифікацію овець та кіз
З 2022 року в Україні запровадять електронну ідентифікацію овець та кіз

Починаючи з 2022 року в Україні запроваджено електронну ідентифікацію овець та кіз. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, що аграрії вимагають від влади відродити вівчарство.

Повідомляється, що до цього часу планується організувати забезпечення власників тварин електронними бирками належної якості, внести до інформаційної бази даних Єдиного державного реєстру тварин (далі – Реєстр тварин) зміни, що дозволять фіксувати код електронного ідентифікатора та налагодять обмін даних між програмами управління тваринницькими підприємствами та Реєстром тварин.

Так, 05 липня 2019 року набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 22 травня 2019 року № 263 «Про затвердження Змін до Порядку ідентифікації та реєстрації овець і кіз», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 11 червня 2019 року за № 601/33572 (далі – Зміни), після його офіційного опублікування у виданні «Офіційний вісник України» № 51.

Електронні бирки мають бути запроваджені лише на поголів’ї приплоду овець та кіз, народженого у 2022 році. Заміна уже встановлених на тварин звичайних пластикових бирок на бирки із радіочастотним ідентифікатором не передбачається.

У відомстві зазначають, що успішне ведення та розвиток галузі можливе лише за умови чіткого обліку та контролю наявного поголів’я тварин.

В Україні на ринку програмних продуктів з управління тваринницькими підприємствами поступово набувають поширення електронні системи управління господарствами з розведення овець та кіз. Установлення електронних систем управління у господарстві та обробка даних щодо кожної тварини можливі лише за наявності електронного ідентифікатора на тварині, що передає сигнал безпосередньо до системи управління. Такі системи управління дозволяють власнику господарства істотно підвищити економічну ефективність виробництва продукції шляхом чіткого індивідуального контролю продуктивності та потреб (раціон, вакцинації, календар обробок та запліднень тощо)  кожної  окремої тварини, а також – в залежності від можливостей системи управління – дозволяє взаємодіяти з центральною базою даних ідентифікованих тварин в країні, базами даних щодо осіменіння тварин, лабораторіями з проведення досліджень якості продукції тварин та кормів та інше, – йдеться в повідомленні.

Інтерпретація досвіду інших країн в українські реалії має на меті покращений облік та управління стадом, оптимізацію процедури епізоотичного контролю, підтвердження експортних можливостей для галузі України.

Також наголошується, що згідно законодавства ЄС з ідентифікації та реєстрації тварин всі коні в країнах Європейського Співтовариства наразі уже повинні бути ідентифіковані мікрочипом, з липня 2019 року запроваджується обов’язкова електронна ідентифікація та реєстрація для великої рогатої худоби.

Ручні та стаціонарні сканери для зчитування електронних бирок є універсальними засобами для розпізнавання будь-якого електронного ідентифікатора для тварин.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 жовтня 2020
У Раді зареєстрували законопроект щодо ідентифікації та реєстрації тварин
У Верховній Раді зареєстрували законопроект №4182 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації...
12 червня 2020
У Раду внесено законопроєкт про ідентифікацію та реєстрацію тварин
У Верховну Раду України внесено законопроєкт №3593 про ідентифікацію та реєстрацію тварин, який розроблено з метою приведення законодавства України у...
1 травня 2020
В Україні запроваджено дистанційну реєстрацію поголів’я худоби
Державне підприємство «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» зареєструвало перші особисті кабінети та буде доставляти...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...