Вівчар з Донеччини експортує вовну в Туреччину
Вівчар з Донеччини експортує вовну в Туреччину

Житель села Торське Лиманської громади Донецької Обасті Олег Шилов вирощує овець, за якими приїжджають з Туреччини. Про це повідомляє bizshid.com. 

Нагадаємо, що регіональні організації Аграрного союзу України звернулися до Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна», до якої входять Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька області, щоби через депутатів Верховної Ради від цих регіонів порушити відповідні питання в парламенті, прийняти закон про розвиток вівчарства в гірських районах Карпат.

Повідомляється, що у 2013 році житель села Торське Лиманської громади Олег Шилов став приватним підприємцем, купивши напівзруйновану ферму та відремонтувавши її за власні гроші. Туди перевів з домашнього господарства своїх овець і баранів.

«З того часу почалася моя історія розвитку, яка триває і до сьогодні. Навіть не пригадую, чому це саме вівці. Я люблю їх, вони спокійні», – говорить підприємець.

Від початку заснування на фермі було до ста тварин, за якими допомагала доглядати родина Олега. Створювали умови для розпліднення, стригли вовну, розбудовували ферму.

У 2018 році Олег Шилов подав свій проєкт на участь в обласному конкурсі «Український донецький куркуль». На отримані 420 тисяч гривень купив ще додатково тварин – 40 ярок і два барани, також обладнав сіносховище.

За ці гроші я закупив будівельні матеріали, змонтував сіносховище, адже для тварин самі сіно заготовляємо, також збільшив кількість стійлових місць. І ще взяв на роботу трьох людей, – сказав підприємець.

Щовесни Олег Шилов зрізає вовну з овець і відправляє її на фабрики з переробки вовни. Зараз в Україні дві найбільших – у Харкові та Чернігові. За 1 кг вовни підприємець отримує 10 гривень. Ціна залежить від якості вовни та породи овець.

Я згуртував навколо себе усіх вівчарів громади, раніше вони просто спалювали цю вовну, зараз несуть до мене на ферму, а потім ми викликаємо фахівця і машину, яка її забирає. Так усім вигідно, бо за вовною навіть із 40 овець ніхто не приїде. Цієї весни ми здали 2 тони вовни, — поділився фермер.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 грудня 2020
На Донеччині пропонують гранти на розвиток вівчарства
Данська Рада у справах біженців надає грантову фінансову допомогу для початку, відновлення або розширення існуючого бізнесу та/або...
12 вересня 2020
Жителям південних регіонів допомагають адаптуватись до посухи вівці та барани
Жителям південних регіонів допомагає адаптуватися від посухи розведення овець та баранів. Про це у коментарів для AgroPolit.com до...
6 липня 2020
В Україні зменшилось поголів’я кіз та овець
На 1 червня 2020 року в Україні нараховувалося 1,49 млн голів овець і кіз, що на 6,3% менше, ніж на аналогічну дату 2019 року. Про це свідчать дані...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...