Український агробізнес поліпшив інфляційні та курсові очікування в II кварталі 2019 р.
Український агробізнес поліпшив інфляційні та курсові очікування в II кварталі 2019 р.

Український бізнес очікує уповільнення інфляції та ослаблення девальвації національної валюти. Такі результати регулярного опитування ділових очікувань підприємств, проведеного Нацбанком України у другому кварталі цього року.

Нагадаємо, агросектор у 2018 році сформував 7,1% всіх податків.

«Середнє значення обмінного курсу через 12 місяців — 28,82 грн/$1 (у І кварталі 2019 року — 29,32 грн/$1)», — йдеться в документі, оприлюдненому регулятором у вівторок.

Згідно з ним, якщо в І кварталі цього року респонденти оцінювали інфляцію в наступні 12 місяців у 9%, то в ІІ кварталі їхні очікування покращилися до 7,7%.

Нацбанк додає, що українські компанії також поліпшили очікування щодо економічного зростання в Україні та розвитку власного бізнесу, хоча індекс ділових очікувань (ІДО) на наступні 12 місяців дещо знизився — до 117,8% з 119,7% кварталом раніше.

За даними опитування, підприємці стали краще оцінювати свій поточний фінансово-економічний стан — позитивний баланс відповідей 12,6% проти 8% у першому кварталі. Поліпшити його вони сподіваються завдяки зростанню виробництва і обсягів продажів продукції, перш за все, на експорт. Для цього компанії планують збільшити інвестиції в обладнання, активніше залучати кредитні ресурси.

Вперше після I кварталу 2018 р. респонденти відзначили можливість задовольнити несподіване збільшення попиту за рахунок власних виробничих потужностей: баланс відповідей став позитивним на рівні 1,9% після мінус 0,1% в I кварталі.

Майже третина компаній — 29,5% — очікує поліпшення свого фінансового стану протягом наступних 12 місяців, тільки 6,6% — погіршення, що поліпшило баланс відповідей до 22,9% з 20,8% кварталом раніше. Решта компаній не прогнозують змін. Найбільш оптимістично налаштовані компанії в сфері будівництва.

Майже 40% компаній прогнозують зростання обсягів продажів протягом наступних 12 місяців і 9,8% очікують їх зниження, що виводить на позитивний баланс відповідей у 30,2%, що дещо гірше за 34,4% за підсумками І кварталу.

Найбільш оптимістично налаштовані підприємства будівництва, сільського господарства, переробної промисловості й торгівлі", — йдеться в повідомленні.

Дещо знизилися і очікування інвестиційних витрат на машини, обладнання та інвентар: баланс відповідей 22,6% проти 24,7% кварталом раніше, а також залучення іноземних інвестицій — відповідно 15,3% проти 18,4%.

Крім того баланс відповідей про очікування зростання кількості працівників зменшився до 4,4% з 5,4%.

Бізнес також знизив очікування щодо підвищення зарплати працівникам: частка компаній, які прогнозують незмінність витрат на оплату праці протягом наступних 12 місяців, зросла з 25,4% до 33,7%, а кількість тих, що очікують зростання, скоротилася з 74,1% до 65,4%. Менш як один відсоток компаній прогнозують зниження зарплат.

Опитування проводилося з 3 травня до 4 червня, в ньому взяли участь 699 підприємств з 22 регіонів країни.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 серпня 2019
Дефляція в Україні в липні становить 0,6%
Споживчі ціни в Україні в липні 2019 року знизилися на 0,6% до червня цього року, тоді як у річному вимірі інфляцію зафіксовано на рівні 9,1%. Про це...
12 липня 2019
Які можливості дає агробізнесу угода про ЗВТ з Ізраїлем
Підписана між Україною та Ізраїлем угода про зону вільної торгівлі (ЗВТ) містить мінімальні можливості для українського агробізнесу. Це випливає із...
11 липня 2019
Міністра юстиції Петренка звинуватили у заволодінні бізнесом через державні інструменти
Бізнесмени заявили про вчинення злочину міністром юстиції України Павлом Петренком, передбаченого ст.ст. 364, 369-2 Кримінального кодексу України у...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...