Розпочато переговори про припинення торговельної війни між Україною та Молдовою — прес-служба
Розпочато переговори про припинення торговельної війни між Україною та Молдовою — прес-служба

Україна і Молдова провели двосторонні консультації у зв'язку з вилученням Молдовою окремих видів української продукції з режиму вільної торгівлі, а також введенням квот і імпортних мит. Про це повідомляє прес-служба Кабміну України.
Українська сторона в ході переговорів зазначила, що занепокоєння Молдови щодо різкого зростання обсягів українського експорту "не підтверджується фактами і є необґрунтованим".

"Виходячи з аналізу статистики за попередні роки, зараз спостерігається падіння експорту української продукції. А заяви молдовської сторони щодо низької якості української м'ясо-молочної продукції та цементу - безпідставні, особливо в контексті результатів перевірки українських підприємств молдавським Національним агентством з безпеки харчових продуктів і отриманням дозволу 58 українськими компаніями-експортерами", — заявляють в Кабміні.

У 2015 товарообіг між Україною і Молдовою склав $ 565,6 млн, що на 29,8% або $240 млн. Менше обсягів торгівлі товарами в 2014. Обсяги експорту українських товарів до Молдови склали $524,3 млн. І зменшилися на 29, 5% в порівнянні з 2014.

"Україна дотримується всіх міжнародних правових норм. Ми були впевнені, що і Молдова в контексті загального прагнення буде слідувати проєвропейським шляхом відповідно до угоди про асоціацію з ЄС є державою з чітким усвідомленням зовнішньо-правових зобов'язань і верховенства права", — зазначила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України-торговий представник Наталія Микольська.

"Дії Молдавії суперечить проєвропейським ідеям і принципам і розглядаються нами як недружні і дискримінаційні. Наші експортери потерпають від мільйонних збитків. Тому ми залишаємо за собою право застосувати відповідні заходи, що, незважаючи на структуру і обсяги молдавського експорту на Україну, завдасть ще більшої шкоди молдавським експортерам та іншим галузям економіки Молдови", — підкреслила вона.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...