Через проблеми з техрегламентом в Україні може припинтися виробництво горілки
Через проблеми з техрегламентом в Україні може припинтися виробництво горілки

Державне підприємство «Укрспирт» заявляє про неможливість встановлення необхідних для відвантаження спирту витратомірів, оскільки в законодавстві не закріплені вимоги до них. Про це повідомила прес-служба «Укрспирт».

Нагадаємо, «Укрспирт» отримав дозвіл на оптову торгівлю й експорт усіх видів етилового спирту.

«Навіть якщо вони (витратоміри) будуть встановлені, їх статус ще не врегульовано юридично, потрібне узгодження умов на використання цих приладів», — сказали в ДП.

«Укрспирт» зазначив, що в його бюджеті передбачено кошти для придбання і встановлення витратомірів, однак без законодавчо закріпленого статусу таких приладів в ДП не можуть провести закупівлі, оскільки це буде розцінюватися як нецільове використання коштів.

Йдеться про зміни до Податкового кодексу, прийняті Верховною Радою в листопаді 2018 року, які передбачають введення з 1 липня системи електронного адміністрування реалізації спирту.

Така система передбачає обладнання в акцизних складах, на території яких проводиться спирт етиловий, на кожному місці отримання і відпуску спирту витратомірів — лічильників спирту етилового, які призначені для безперервного вимірювання, запам'ятовування, фіксації та відображення в електронному вигляді даних про обсяг отримання або відпуск спирту в декалітрах.

Такі дані мають бути зареєстровані в Єдиному державному реєстрі витратомірів — лічильників обсягу виробленого спирту етилового.

При цьому з 1 липня забороняється отримання і реалізація спирту етилового без наявності зареєстрованих витратомірів.

У свою чергу, згідно зі змінами від 19 червня до затвердженого Кабінетом Міністрів Порядку ведення Єдиного державного реєстру витратомірів — лічильників обсягу виробленого спирту етилового, до реєстру вноситься інформація про відповідність таких витратомірів вимогам законодавства, що встановлює вимоги до законодавчо регульованим засобів вимірювальної техніки.

Таким документом є Технічний регламент законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, де відсутня будь-яка інформація про витратоміри.

У свою чергу, джерело в компанії — одному з великих гравців ринку, який побажав залишитися неназваним, повідомив Українським Новинам, що Державна фіскальна служба призупинила відвантаження «Укрспиртом» спирту з 1 липня.

У нас залишилося спирту на 2-3 дні для виконання контрактів на експорт. Для виробництва на внутрішній ринок вже немає», — розповіли в компанії.

При цьому експерт горілчаного ринку України, який також побажав залишитися невідомим, підтвердив, що система електронного адміністрування реалізації спирту не запрацювала повністю на сьогодні, й це може бути пов'язано з не встановленням витратомірів на спиртзаводах.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 травня 2020
Україна увійшла в топ світових експортерів горілки
Україна увійшла в топ великих експортерів горілки і зайняла серед лідерів ринку 15-ту позицію. Про це свідчать дані порталу «World's Top...
24 грудня 2019
Експорт української горілки зріс майже на третину
За остані три роки експорт української горілки за кордон зріс на 28,4% у грошовому вираженні. Про це свідчать дані Держстатистики. Так, у...
24 червня 2019
«Укрспирт» отримав дозвіл на оптову торгівлю й експорт усіх видів етилового спирту
Кабінет міністрів України надав дозвіл державному підприємству «Укрспирт» на оптову торгівлю й експорт усіх видів спирту етилового...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...