Зерновики «віджали» дотації у тваринників, виривши собі яму, — АТУ
Зерновики «віджали» дотації у тваринників, виривши собі яму, — АТУ

Заміть дотації на зернові кооперативи, держпідтримку мали б виділяти на утилізаційні заводи та утримувачів корів. Відсутність утильзаводів може призвести до екологічного лиха, від чого передусім  постраждають самі ж зерновики, адже від їхньої продукції можуть відмовитися імпортери. Про це повідомляє голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар.

Нагадаємо, в Україні працює лише 12 підприємств з утилізації відходів тваринного походження.

Зазначається, що у Міністерстві аграрної політики запропонували низку змін у Порядок використання коштів для розвитку фермерських господарств, одним із першочергових пунктів яких названо включення зернових кооперативів до отримувачів державної підтримки.

В Асоціації тваринників України вважають такий крок необдуманим і вкрай неефективним, оскільки на сьогоднішній день галузь потерпає від цілої низки інших проблем, які є більш важливими, аніж підтримка зернової галузі, яка і так є прибутковою. 

«Ми пропонували Мінагрополітики свої пропозиції щодо відділення держпідтримки на напрями, які, дійсно, потребують такої допомоги, — відзначає голова АТУ Ірина Паламар. –  Всі знають, що сьогодні в Україні вкрай несприятлива епізоотична ситуація, поширюється африканська чума свиней.  Отож передусім потрібно виділяти дотації на  фінансування підприємств з утилізації відходів тваринного походження, на реконструкцію яких, за даними Держпродспоживслужби, вже п’ятий рік поспіль не виділяється жодної копійки! – каже Ірина Паламар. — Проблема з утилізацією тваринних відходів сьогодні загрожує екологічною катастрофою. На сьогоднішній день працюючих утильзаводі в Україні не більше 6, вдумайтесь в цю цифру!

Як результат відсутності підприємств, де б виробники могли безпечно утилізувати інфікованих тварин, маємо сьогодні поширену ситуацію, коли трупи тварин просто викидаються десь у лісі, їхні рештки розносяться дикими звірами і птахами. Через це небезпечні хвороби ширяться Україною, і проблема наростає, як сніговий ком!

Відсутність утильзаводів у кінцевому випадку може призвести до екологічного лиха, від чого в першу чергу постраждають самі ж зерновики, адже це вдарить по експорту: від їхньої продукції можуть відмовитися імпортери».

Також дотацій потребують і утримувачі корів в особистих селянських господарствах, вважають в АТУ.

Потрібно давати дотації на утримання корів не лише  підприємствам, але й  селянам – фізичним та юридичним особам, за зразком того, як це сьогодні виділяється на вирощування бичків. Навіть незначна сума дотацій за кожну корову зможе радикально змінити ситуацію – фермери не вирізатимуть корів, у них буде той гарантований державою мінімум, що дозволить отримувати хоча би невеликі прибутки, а на загальнодержавному урівні — збільшуватиметься поголів’я ВРХ, яке сьогодні постійно падає. Також така дотація допоможе регулювати епізоотичну ситуацію в галузі. Селянам стане вигідно реєструвати корів, таким чином можна буде системно контролювати всі ключові моменти, запобігти поширенню захворювань, відстежувати реалізацію й оперативно реагувати на загрози, з якими стикаються сьогодні українські тваринники», — відзначила голова АТУ.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 вересня 2019
Фермери позбуваються корів через неефективність системи дотацій
Аграрії активно почали позбуватися худоби, зокрема малі й середні ферми, які тримають по 50-400 голів. Одна з причин — неефективна система...
3 вересня 2019
Немає підстави вважати, що МХП отримав дотації незаконно, – Карпенко
«Миронівський хлібопродукт» отримав дотації законно, відповідно до чинного законодавства України. Про це в коментарі...
21 серпня 2019
В Україні рекордно впала рентабельність скотарства, – експерт
Рентабельність виробництва молока у сільськогосподарських підприємствах у 2018 році зменшилась до 16,1% з рекордного за останні 25 років...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...