В Україні створили платформу для ринку проектів відновлюваної енергетики
В Україні створили платформу для ринку проектів відновлюваної енергетики

В Україні створили відкриту онлайн-платформу для систематизації та структурування ринку проектів відновлюваної енергетики – GetMarket. Про це повідомляє bakertilly.ua.

Нагадаємо, що у Раді зареєстрували законопроект №10357 «Про альтернативні джерела енергії», який захищає інтереси власників домашніх сонячних електростанцій (дСЕС), зокрема побудованих на землі.

Меморандум про співпрацю підписали консалтингові компанії, які працюють на ринку «зеленої» енергетики в Україні: Dentons, CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang, Everlegal, Baker Tilly, ІКНЕТ.  

Головна мета GetMarket – забезпечити різнобічну підтримку компаніям, які зацікавлені працювати на «зеленому» ринку. 

Зазначається, що платформа дозволить інвесторам оцінити та обрати проект, підібрати зручні умови без паперової бюрократії, знайти перевірених виконавців на різні види робіт і послуг, а українським підприємцям – продати проект або його частину, знайти інвестора. 

Як зауважує головний ініціатор проекту, директор ІКНЕТ Юрій Подоляка, GetMarket буде більшим, ніж місце зустрічі покупця і продавця. 

Платформа стане зручним інструментом для страхових компаній, банківських та фінансових установ, консалтингових структур, які безпосередньо обслуговують ринок «альтернативки». Одна з наших цілей – показати інвесторам, скільки компаній різного профілю оперує на ринку ВДЕ, в чому їхні ключові переваги, надати коротку характеристику та рейтингувати їх за основними показниками залежно від ефективності та кількості успішних проектів", – відзначає Юрій Подоляка.

Також найближчим часом організатори планують скласти бази даних учасників ринку та їхнього рейтингування. Пріоритетність наповнення даних стартуватиме з проектів сонячної енергетики – найпопулярнішого напряму на цей час в Україні, потім вітрові та біогазові проекти, біомаса. Так само в рамках GetMarket проводитимуться навчальні семінари в різних регіонах країни, нетворкінг-зустрічі, на які будуть запрошуватися учасники ринку. Усе це повинно надати поштовх розвитку цивілізованого ринку проектів ВДЕ, як на стадії девелопменту, так і на стадії виробничої діяльності. 

Об’єднання ключових консалтингових компаній забезпечить проекту високу планку і допоможе підвищити загальний рівень послуг на ринку.Незаангажованість консалтингових компаній та їхня зацікавленість в прозорості ринку дозволить складати якісні рейтинги", – переконує керівник напрямку сталого розвитку Baker Tilly Олександр Баськов.

Організатори прагнуть залучити до співпраці ключові фінансові установи, тісніше співпрацювати з державними установами та профільними асоціаціями. А також планують розширити коло партнерів – учасників ринку. На даний момент ідею платформи готові підтримати Райффайзен Банк Аваль, Укргазбанк і Асоціація відновлюваної енергетики.

Зараз платформа GetMarket вже працює у бетаверсії – повний запуск запланований на осінь 2019 року.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 серпня 2019
За 5 років у біоенергетику України інвестували понад €500 млн
Протягом останніх 5 років в біоенергетику України інвестовано понад €500 млн — у понад 2200 МВт нових потужностей, які генерують тепло...
24 грудня 2018
На Житомирщині будують зерносушарку на альтернативному паливі
Фахівці компанії KMZ Industries ведуть роботи по монтажу зерносушарки на елеваторі АФ «Відродження» в с. Громада Любарського району...
31 серпня 2018
В Україні лише 1,2% альтернативної енергії виробляється з біомаси та біогазу
В Україні виробництво електроенергії з біомаси (БМ) і біогазу (БГ) в структурі виробництва електроенергії з ВДЕ (1,2%) у 14,9 разів відстає від...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...