У 2019 році Україні може зібрати рекордний врожай пшениці – прогноз
У 2019 році Україні може зібрати рекордний врожай пшениці – прогноз

Цього року врожай пшениці буде високим: згідно з прогнозами, Україна може отримати близько 30 млн т пшениці, що є рекордним показником для України. Про це розповів Олексій Єрьомін, аналітик компанії Agritel, повідомляє infoindustria.com.ua. 

Нагадаємо, що за шість років (дослідження виконано за 2010–2016 рр.) конкурентоспроможність українських сільськогосподарських виробників суттєво зросла — в середньому майже на третину, або на 27%. 

Фахівець зазначає, що озимій культурі дещо зашкодили дощі, які пройшли на Західній Україні. Проте суттєвого впливу на загальну картину це не матиме, лише погіршить якість зерна у цьому регіоні.

Ціни на даний момент дещо нижчі, ніж торік. Вони коливаються від $165 до $175 за одну тонну на базисі CPT в залежності від класу пшениці.

Очікується, що цього року буде менше фуражної пшениці, тоді як зазвичай в Україні співвідношення фуражу до товарного зерна становить 50/50.

Але тут постає питання меморандуму на експорт товарної пшениці. І для того, щоби його обійти, гравці ринку можуть йти на хитрощі та маркувати товарну пшеницю як фуражну. Проте, ще не зрозуміло, чи буде взагалі підписуватись цей меморандум у 2019 році, враховуючи гарні перспективи на врожай. У нашого основного конкуренту – Росії, цього року рекордного врожаю не буде. Згідно зі світовими прогнозами, там очікується урожай на рівні 78 млн т. Проте на нашу думку та за даними російських джерел врожай буде дещо вищим. Тому російське зерно буде конкурувати із нашим на ринку Єгипту. Перші тендери на російську та румунську пшеницю у цій африканській країні завершились із ціною $196 за т на базисі FOB Чорне море", — додає Єрьомін.

Але, як відзначають аналітики, перші закупівлі в Єгипті завжди відбуваються за нижчою ціною, ніж подальші продажі. Наша пшениця дещо дешевша за російську, але усю перевагу нівелює ціна доставки, яка більша за поставки з Росії та становить приблизно $13 за тонну.

Таким чином фінальна ціна для Єгипту на українську пшеницю майже така сама, як і на російську. А отже варто очікувати на важку конкуренцію за цей ринок, додає фахівець.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 серпня 2019
В Україні очікується рекордний врожай кукурудзи — прогноз
Згідно із серпневим прогнозом аналітиків Міністерства сільського господарства США (USDA), цього року в Україні очікується рекордний врожай...
23 липня 2019
В Україні зібрано 23,5 млн т зерна нового врожаю
Станом на 22 липня українські аграрії зібрали 23,5 млн т ранніх зернових та зернобобових культур з площі 6,6 млн га або 68% до прогнозу. Про це...
13 липня 2019
Зібрано понад 15 млн т ранніх зернових культур, – Мінагрополітики
Станом на 12 липня українські сільгоспвиробники провели збирання ранніх зернових і зернобобових культур на площі 4,5 млн га (46% до прогнозу). Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...