Верховний Суд поставив крапку в питанні орендної плати за землю — офіційно
Верховний Суд поставив крапку в питанні орендної плати за землю — офіційно

Про неоднакове застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права йдеться в спільній постанові судових палат у цивільних і господарських справах Верховного Суду України №6-824цс16 від 11 травня 2016 року.

Вирішуючи питання про усунення розбіжностей у застосуванні судом касаційної інстанції зазначеної норми матеріального права, ВСУ виходять з наступного. За змістом ч. 1 ст. 203, ч. 1 ст. 215 ЦК підставою недійсності правочину є недодержання стороною (сторонами) в момент її здійснення вимог, встановлених частин 1-3, 5 і 6 ст. 203 ЦК, зокрема, коли зміст угоди суперечить ГК України, іншим актам цивільного законодавства.

Згідно ч. 1 ст. 632 ЦК, ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, визначених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або місцевого самоврядування. За змістом ч. 1 ст. 15 Закону «Про оренду землі», одним з істотних умов договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежів, термінів, порядку їх внесення і перегляду та відповідальності за несплату. Відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених цією статтею, а також порушення вимог статей 4-6, 11, 17 і 19 закону є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону.

Орендна плата, відповідно до ст. 21 Закону «Про оренду землі», — це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Річна орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у державній або комунальній власності, не може бути меншою за розмір земельного податку, що встановлюється Законом «Про плату за землю», та перевищувати 10% їх нормативної грошової оцінки. Ч. 1 п. 289.1 ст. 289 НК і ч. 1 ст. 13 Закону «Про оцінку земель» передбачено, що для визначення розміру орендної плати за землі державної і комунальної власності обов'язково проводиться і використовується нормативна грошова оцінка ділянок, яка представляє собою капіталізований рентний дохід (дохід, який можна отримати від землі як фактора виробництва залежно від якості та місця розташування ділянки), визначений за встановленими і затвердженими нормативами.

В результаті ВСУ дійшов висновку, що обов'язок по сплаті орендної плати є нормативно врегульованою і не може визначатися або змінюватися і припинятися сторонами договору за власним волевиявленням. Судом було встановлено, що при укладенні договору оренди між Теофіпольської РДА та Обличчям 1 нормативна грошова оцінка земельної ділянки, яка є основою для визначення розміру орендної плати за землі державної і комунальної власності, була проведена з порушенням встановлених вимог і порядку, тому у справі, яке розглядається, договір оренди в цій частині суперечить приписам чинного законодавства. Крім цього, як випливає з матеріалів справи, 28 жовтня 2014 року Особі 1 було вручено лист відділу Держземагентства в Теофіпольському районі щодо приведення умов договорів оренди у відповідність до вимог законодавства шляхом підпису про отримання даного листа, проте інформація про звернення орендарів про внесення відповідних змін до договори оренди в частині збільшення орендної ставки і про розробку нормативної грошової оцінки земельних ділянок відсутнє.

З огляду на, що дотримання належного економічного регулювання земельних правовідносин, забезпечення надходження платежів по орендній платі в місцеві бюджети в законодавчо визначених межах шляхом їх вірного правового регулювання безпосередньо відноситься до інтересів держави, помилково вважати факт непроведення нормативної грошової оцінки в встановленим законодавством порядку чисто формальною підставою для визнання спірного договору недійсним.

Виходячи з вищевикладеного, судові палати у цивільних і господарських справах ВСУ вирішили заяву заступника Генерального прокурора задовольнити, а рішення судів в частині вирішення вимог про визнання недійсним договору оренди землі скасувати і прийняти в цій частині нове рішення.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 серпня 2018
Податкова не може збільшувати розмір орендної плати за земельну ділянку, – Верховний Суд
Верховний Суд України постановив, що зміна індексації нормативної грошової оцінки не є підставою для донарахування податкового зобов’язання з...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...