У Львові громадські активісти заблокували майже 200 вагонів з деревиною — джерело
У Львові громадські активісти заблокували майже 200 вагонів з деревиною — джерело

На залізничній станції «Клепарів» у ‎Львові активісти вимагають перевірити законність перевезення вагонів з деревиною, які прямують на експорт. Про це повідомляється в матеріалі на сайті «Віче».

Нарахувано близько 200 вагонів із різною деревиною ― грабом, березою, сосною, буком. На частині кругляку відсутні чіпи, якими повинна маркуватися деревина. Працівники залізниці відмовляються допускати активістів до вагонів. На місце прибула поліція.

За словами громадського активіста Антон Петрівський, який зараз є на місці події, велику кількість вагонів, завантажених деревиною, вони побачили випадково, проїжджаючи вулицею Шевченка у Львові. І, зважаючи на недавню схожу ситуацію у Ходорові, вирішили перевірити законність перевезення цієї деревини.

За словами активістів, їм вдалося дізнатися, що частину деревини везуть на експорт в Румунію. Також на вагонах є надписи «в Румунію», «в Польщу».

За окремими документами, які їм показали працівники залізниці, деревина перевозиться з Тернопільщини, Житомирщини, Київщини, деяка з Білорусі, а найбільше ― із Волині. Небайдужі львів'яни нарахували близько 5-6 потягів по 30 вагонів у кожному, завантажених деревиною різних порід. Серед них граб, береза, сосна, бук.
Перевірити, чи присутні чіпи для маркування лісу, активістів не допускають. Залізничники викликали на місце патрульну поліцію, а та вже слідчо-оперативну групу. Однак слідчі заявляють, що не мають права ініціювати перевірку деревини.

Зараз на місце прибули представники добровольчого руху ОУН, Української Галицької партії, депутат Львівської міськради Тарас Чолій. Активісти просять розголосу, аби не допустити незаконного вивезення деревини за межі України без ретельної перевірки. До консультування залучили також незалежних екологів.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...