В АПК спостерігається тренд на допомогу ОТГ від агрокомпаній, які працюють у регіоні
В АПК спостерігається тренд на допомогу ОТГ від агрокомпаній, які працюють у регіоні

В АПК спостерігається тренд на допомогу ОТГ від агрокомпаній, які працюють у регіоні. Про це в матеріалі «Децентралізація на паузі: 7 викликів президентові Зеленському та його команді» на AgroPolit.com розповіла керівник напряму КСВ компанії МХП Вікторія Нагірняк.

Нагадаємо, що на кінець 2018 року в Украні не повинно залишитися жодного району без ОТГ.

«Реформу створювали нашвидкуруч, тому людей про її можливості інформували аналогічно. Більшість ОТГ створювалися з єдиною мотивацією — отримати гроші з держбюджету. Однак на що витрачати ці кошти та як стимулювати з їхньою допомогою прогресивні зміни, продумали лише у деяких тергромадах. Чому це сталося? Уряд не поінформував населення і місцеву владу про всі важелі децентралізації. Виправляли ситуацію на місцях, як правило, традиційним методом «тику». Змінити ситуацію на місцях допомагають власними силами середні й великі агрокомпанії, які організували роботу з ОТГ і пайовиками в напрямку децентралізації», — пише видання.

Одна з таких агрокомпаній, яка реалізує низку  проектів для ОТГ з інформування про переваги децентралізації та як ними користуватися – МХП.

 Про будні децентралізації з «полів» у рамках матеріалу AgroPolit.com розповіла керівник напряму КСВ компанії МХП Вікторія Нагірняк.

Вона навела приклад кількох проектів МХП із розвитку децентралізації на селі. Перший — «Добробут громади».

Ми навчаємо місцевих депутатів тому, що потрібно знати, як діяти в умовах децентралізації: як правильно описати проекти розвитку, скласти кошторис витрат, куди подати документи. Ґрунтуючись на запитах ОТГ, наша компанія залучає експертів у тому чи іншому напрямі, проводить тренінги, пояснює суть певних змін і законодавчих тонкощів. Ця робота дуже важлива. Наприклад, у рамках реформи ОТГ отримали на свої баланси величезні території земель. Водночас, багато голів сільрад «сходили з розуму» від незнання, що їм робити з такою кількістю землі: як правильно класифікувати наділи, структурувати, використовувати. На допомогу МХП залучив експертів з питань землекористування, які допомагають не тільки професійно оформити ці землі, а й прорахувати потенційні можливості економічно вигідного для ОТГ використання. Так, спільно з територіальною громадою Петриківського району Дніпропетровської області, розроблено стратегію розвитку сфери культурної спадщини і туризму. Таких ОТГ багато, але далеко не всі розуміють, як під аналогічні культурологічні проекти залучити державні кошти та скільки можна на них заробити в майбутньому", — розповіла Вікторія Нагірняк.

Логіка такої допомоги на місцях, за словами керівника напряму КСВ МХП, наступна:

Ми пояснюємо людям, що у держави є гроші, але щоб їх отримати, потрібно підготувати відповідний проект. У нашій практиці є дуже показовий позитивний досвід однієї з ОТГ Сумської області, яка тільки на ремонт сільських доріг отримала від держави понад 20 млн грн".

Загалом же, за словами Вікторії Нагірняк, в АПК спостерігається тренд на допомогу ОТГ від агрокомпаній, які працюють у регіоні.

Ще до старту реформи ми дійшли висновку про необхідність допомогти територіям в розвитку малого і мікробізнесу. Для підтримки підприємництва на селі та запобігання відтоку людей МХП ще в 2016 році почав реалізовувати грантовий проект «Село. Кроки до розвитку». По суті, це конкурс мікрогрантових бізнес-проектів. В цілому, на 2019 рік МХП виділив 200 млн грн на реалізацію програм соціальної відповідальності. Активна робота триває на території більш ніж 500 населених пунктів і 100 ОТГ. Це вселяє надію, що «слабкі» місця децентралізації будуть виправлені, а люди не залишаться сам на сам у перехідній адаптаційний період реформи", — пояснила вона.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 жовтня 2019
В Україні ініціюють зміни до процедури об’єднання територіальних громад
На сайті Верховної Ради України опубліковано текст урядового законопроекту №2189 «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне...
3 жовтня 2019
Передача с/г землі громад: спочатку землю місцевим, потім – заїжджим. Чи це законно?
Можливість передачі земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність ОТГ – це нова можливість, але, водночас, і...
23 вересня 2019
До кінця 2020-го в Україні планують завершити об’єднання громад
​Сьогодні в Україні залишаються необ’єднаними 6572 територіальних громад, до кінця 2020 року повинен завершитися процес створення ОТГ в...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...