В Україні запрацювала операція «Бастіон», яка допоможе убезпечити «білий» бізнес від недобросовісної конкуренції
В Україні запрацювала операція «Бастіон», яка допоможе убезпечити «білий» бізнес від недобросовісної конкуренції

Операція «Бастіон», розпочата ДФС по всій країні, дозволить перекрити канали постачання на територію України товарів поза митним контролем. Про це під час зустрічі з представниками Європейської Бізнес Асоціації заявив в.о. Голови ДФС Олександр Власов, передає прес-служба відомства.

Нагадаємо, що операція «Бастіон» стартувала з 3 червня поточного року і буде реалізована на всій митній території України. Це – пункти пропуску через державний кордон України, митні пости, відділи (сектори) митного оформлення, місця доставки товарів, місця накопичення та реалізації товарів, ввезених на митну територію України з порушенням чинного законодавства тощо. Ранші повідомлялося, що понад 40% представників бізнесу незадоволені роботою митниці.

За його словами, підстав для застережень або побоювань у білого бізнесу у зв’язку з проведенням операції не повинно бути. А от тим, хто використовує «сірі» чи «чорні» схеми, доведеться припиняти свою нелегальну діяльність.

Попередження потрапляння на український ринок нелегальної продукції, яка ввозиться поза митним контролем, а отже є необлікованою, дозволить убезпечити «білий» бізнес від недобросовісної конкуренції.

Головною метою операції «Бастіон» є виявлення, упередження та припинення. Тобто встановлено факт порушення, визначено коло причетних осіб та упереджено протиправне діяння. При цьому не важливо, таке порушення здійснюється на митниці чи всередині країни. Всі підрозділи центрального апарату працюють в єдиному штабі задля досягнення ефективних результатів», – наголосив Олександр Власов.

У свою чергу представники бізнесу висловили зацікавленість у проведенні такої операції, оскільки діяльність тіньового ринку завдає значної шкоди не лише бюджету країни, але й чесним підприємствам, які сплачують усі податки. Однак при цьому, наголошували представники ЄБА, це не має створювати перешкоди та незручності білому бізнесу.

Цікавив представників ЄБА і механізм проведення операції після розподілу фіскальної служби, яка наразі перебуває у стадії реорганізації.

Проведення операції ми погоджували з Прем’єр-міністром, Міністром фінансів і Головою новоствореної податкової служби для винайдення оптимального механізму взаємодії в подальшому двох окремих органів центральної виконавчої влади – митної та податкової служб. А згодом і Службою фінансових розслідувань, адже податкова міліція в майбутньому буде відокремлена в окрему службу і правоохоронна функція в податковій службі буде відділена від сервісної.  Взаємодія, яка здійснюється зараз, має бути збережена, адже ми працюємо на спільний результат», – підкреслив Олександр Власов.

Він також зазначив, що наразі в ДФС є всі необхідні повноваження, щоб не залучати до «Бастіону» інші правоохоронні органи.

Зазначається, що завдяки посиленим заходам буде забезпечено рівні умови для всіх учасників зовнішньоекономічної діяльності та підтримку вітчизняного виробника. Серед цілей спецоперації – створення прозорого кордону за рахунок відкритості процедур, швидкості та безпечності, зменшення людського фактору та діджиталізація процесів митного оформлення та адміністрування податків.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 червня 2019
За 6 років конкурентоспроможність українських сільгоспвиробників зросла на 27%
За шість років (дослідження виконано за 2010–2016 рр.) конкурентоспроможність українських сільськогосподарських виробників суттєво зросла...
28 травня 2019
Для аграріїв запрацював калькулятор суми земельного податку, – ДФС
Управління інформаційних технологій ГУ ДФС у Дніпропетровській області розробило сервіс «Калькулятор суми земельного податку на рік», з...
13 березня 2019
Понад 40% представників бізнесу незадоволені роботою митниці
40,2% опитаних представників бізнесу залишаються незадоволеними роботою митниці. Про це свідчать результати опитування, проведеного Європейською...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...