Фермери обіцяють загальнонаціональний страйк аграріїв через закон про зберігання пального
Фермери обіцяють загальнонаціональний страйк аграріїв через закон про зберігання пального

В Миколаєві фермери виступають проти змін щодо зберігання дизельного пального. Вони називають новий закон «драконівським» і попереджають владу про загальнонаціональний страйк, якщо їх ігноруватимуть. Про це повідомляє Kurkul.com.

Нагадаємо, з 1 липня 2019 р. набувають чинності зміни в Податковому кодексі, в зв'язку з якими фермери повинні отримувати ліцензію на зберігання пального і оформляти будови, де зберігається пальне і землю під ними, як АЗС. Раніше повідомлялося, що бізнес пропонує Раді узаконити аграріям повернення акцизу за купівлю пального.

У понеділок, 3 червня, в Миколаєві біля ОДА зібралися фермери, які виступили проти змін у Податковому кодексі, які повинні набути чинності з 1 липня.

Директор ФГ «Діброва» Сергій Протченко розповів, що оформити документи, які тепер необхідні в зв'язку зі вступом у силу цього закону, практично неможливо. Крім цього, структури, до яких необхідно звертатися, повністю корумповані.

Він зауважив, що за цим законом із 1 липня практично всі фермери Миколаївської області, крім тих, хто працює по-чорному, стають злочинцями. Оскільки відтепер фермер повинен оформити шматок землі під автозаправну станцію в Держгеокадастрі.

Ви розумієте, яка там корупція, це нереально. Я сім років оформляю фермерську землю і не можу закінчити, тож уявіть, що буде з оформленням АЗС. І скільки треба документів зібрати, щоб побудувати автозаправну станцію. І все одно, що там всього одна бочка, що я заправляю тільки своїх два трактори. Більш того, цю бочку потрібно узаконити в ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція), а там все дихає корупцією. Й усе це до 1 липня», — поділився фермер.

Головною проблемою фермери вбачають саме відведення землі під АЗС. Наразі більшість фермерів зберігають пальне у бочках, які стоять на приватних землях, визначених під будівництво.

«Кілька моїх тракторів стоять у мене на городі, у мене там є бочка з пальним. Як мені оформити цю землю, якщо вона у мене відведена для будівництва будинку? Хто мені дозволить на моїй території побудувати автозаправну станцію, а всі документи я повинен зібрати на АЗС? І хто мені дозволить будувати АЗС?», — обурюється Сергій Протченко.

Директор ФГ «Діброва» також заявив, що якщо влада не почує фермерів, то це вже буде загальнонаціональний страйк.

В Умані фермери вже виходили з цією ж вимогою. Я думаю, це піде по Україні. А якщо випишуть кілька штрафів, народ підніметься. Аж до того, що буде загальнонаціональний страйк, фермери припинять платити податки взагалі. Якщо випишуть ці драконівські штрафи — значить, вийдемо на вулиці. Ми пам'ятаємо 2004-й та 2014 р. — скати, вогонь, «банду геть». Якщо влада цього хоче, так і буде. Бо це «драконівський закон», — зауважив фермер.

Під час акції протесту, з фермерами спілкувався заступник голови Миколаївської ОДА Андрій Кротов, який запевнив, що з боку облради буде подано звернення до Кабміну, щоби скасувати цю постанову.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 листопада 2019
Профспілки та фермери створили страйковий комітет
Профспілки, підприємницькі та фермерські організації оголосили про створення страйкового комітету. Про це під час зустрічі з пресою повідомив...
18 червня 2019
Введення ліцензування пального для аграріїв відіб’ється на підвищенні вартості продукції
Процес ліцензування пального для дрібних аграріїв відіб’ється на підвищенні вартості продукції. Про це повідомив засновник...
6 червня 2019
У Раді проголосували за відтермінування накладення штрафів за зберігання аграріями пального
У Раді проголосували за законопроект №10359 щодо відтермінування накладення штрафів за зберігання аграріями пального без ліцензування до 31 грудня...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...