У 2018 році дохід від портової галузі становить 2% ВВП, – Омелян
У 2018 році дохід від портової галузі становить 2% ВВП, – Омелян

Загальний дохід портової галузі у 2018 році, відповідно до останніх даних, становить $1,7 млрд – 2% ВВП країни. Про це заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян на щорічному портовому форумі Ukrainian Ports Forum 2019 повідомляє кореспондент АgroРolit.com.

Нагадаємо, що названо здобутки та провали морської галузі у 2019 році.

«Це результат діяльності 130 суб’єктів господарювання, де працює близько 47 тис. працівників. Морські порти забезпечують експорт продукції агропромислового і гірськометалургійного комплексів України й імпорт вугілля різноманітної сировини та контейнерних вантажів, що становить близько 40% обсягу міжнародної торгівлі України з іншими державами світу. Саме тому забезпечення сталого розвитку портової галузі – одне з ключових завдань, які стоять перед міністерством", – наголосив Омелян.

Він зазначив, що разом з АМПУ міністерство багато зробило у 2018 році: складено нову редакцію морської доктрини до 2030 року, нарешті створено морську адміністрацію і забезпечено її функціонування.

Я задоволений результатами аудиту Міжнародної морської організації. Ми показали справді гарний результат, один із найкращих серед країн Європи. Подальша інтеграція морських портів в міжнародну мережу TNT, як частина забезпечення Угоди про асоціацію з ЄС, а далі – єдине вікно, транзитні маршрути і багато інших цікавих проектів.
Ми переконані, що включення українських морських портів до переліку європейських портів дасть позитивний ефект. І мені було особливо радісно, що минулого тижня під час транспортного діалогу високого рівня між україною та ЄС, європейська комісія чітко зазначила, що транспортний кордон Європейського Союзу з цього року завершується на східному кордоні України, а не на західному", – додав міністр.

Він повідомив, що у 2019 році АМПУ планує завершити виконання власних зобов’язань за 5 великими прикордонними проектами у 5 портах.

Варто зазначити, що з 2015 року обсяг інвестицій збільшився в 3-3,5 рази. Ми маємо проектів на загальну суму інвестицій від АМПУ та бізнесу за весь період понад 16 млрд грн. Із цих запланованих надходжень уже 3 млрд грн інвестовано. Найближчим часом портова галузь додатково залучить $926 млн (протягом 2019-2020 років). Левова частка цих проектів – це проекти державного партнерства. 30 проектів загальною вартістю майже на 1 млрд дол. – саме стільки налічує на сьогодні інвестиційний портфель АМПУ та бізнесу в портах", – додав він.

Омелян також зазначив, що на даному етапі «ми зосереджуємо зусилля на підготовці інвестиційних проектів, зокрема 5 проектів реконструкції причалів та днопоглиблювальних робіт у портах "Південний" та "Чорноморськ"».

Я хотів би звернути увагу на вкрай важливий іноваційний проект, який нам необхідно втілити – це пілотний проект залучення інвестицій через концесію. Ми хочемо, щоб в українські порти, як експеримент, зайшли світові оператори, сучасні технології. Будемо раді й українським компаніям. Ми переконані, що концесія – це саме та успішна практика державно-приватного партнерства, яка забезпечить залучення ефективного та надійного суб’єкта господарювання для управління та розвитку державних активів без втрат контролю над ними. Ми покладаємо величезні сподівання на Верховну Раду, що вони зможуть (в рамках чинного складу) проголосувати остаточно нову редакцію закону №8125, який суттєво спростить процедуру концесії і забезпечить можливість, виступати концесіонером державних компаній", – наголосив міністр.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 вересня 2019
Підписано накази про створення концесії портів Ольвія та Херсон, – Омелян
Підписано накази про оголошення конкурсів на концесію майна ДП «Стивідорна компанія (СК) «Ольвія і ДП «Херсонський морський...
2 липня 2019
Морські порти у 2018 році згенерували 2% ВВП України
Загальний дохід, сформований ринком послуг у морських портах України, у 2018 році становив не менш ніж $1,7 млрд, або 2% ВВП. Про це повідомляє...
3 червня 2019
Порти «Ольвія» та «Херсон» передадуть у концесію
Вже у червні розпочнеться конкурс на концесію портів «Ольвія» та «Херсон». Про це у екслюзивному інтерв'ю для...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...