Приватні домашні електростанції обріжуть вже у 2019-му
Приватні домашні електростанції обріжуть вже у 2019-му

Потужності та прибутки сонячних електростанцій домогосподарств обріжуть. Недавно ухвалений закон 8449-д обмежить можливість українців отримувати зелений тариф. Про це йдеться у блозі Економічної правди.

Нагадаємо, Рада ухвалила відповідний законопроект наприкінці квітня.

У блозі зазначається, що такий висновок дозволяють зробити аналіз тексту закону.

Нижче — передбачене законом формулювання порядку встановлення зеленого тарифу для домашніх електростанцій.

Зелений тариф на електричну енергію, вироблену з енергії сонячного випромінювання генеруючими установками приватних домогосподарств, встановлена потужність яких не перевищує 50 кВт, за умови їхнього розташування на дахах та/або фасадах будівель та інших капітальних споруд, встановлюється на рівні роздрібного тарифу для споживачів другого класу напруги на січень 2009 року, помноженого на коефіцієнт зеленого тарифу для електричної енергії, виробленої з енергії сонячного випромінювання генеруючими установками приватних домогосподарств, встановлена потужність яких не перевищує 50 кВт, за умови розташування на дахах та/або фасадах будівель та інших капітальних споруд.

Читаючи цей фрагмент закону, варто розуміти кілька важливих особливостей встановлення зеленого тарифу для домогосподарств.

  • Закон не змінює інституцію, яка встановлює  "зелений" тариф для домашніх СЕС. Цим, як і раніше, буде займатися НКРЕКП.
  • НКРЕКП щокварталу встановлює "зелений" тариф власною постановою для коригування змін курсу гривні до євро ("зелений" тариф прив'язаний до євро).
  • Закон не розрізняє наявні домашні СЕС, змонтовані за "старим" законом, який діяв на час монтажу, та нові домашні СЕС, які повинні відповідати вимогам нового закону.
  • Закон дозволяє отримувати "зелений" тариф лише для тієї частини домашніх СЕС, що встановлені на дахах та фасадах "будівель та капітальних споруд".

Тепер моделюємо поведінку співробітників НКРЕКП, які наприкінці цього кварталу будуть змушені виконувати новий закон, підготувати та ухвалити нову постанову про встановлення зеленого тарифу для домашніх СЕС.

Здебільшого це розумні люди, які знають, що закон не має зворотної сили. Порушення закону може мати конкретні наслідки для них особисто на відміну від порушення конституційних принципів, які заклали у законі депутати.

Не оминуть можливості поквитатися з набридливими власниками домашніх СЕС і обленерго. Вони просто вкажуть на положення закону, щоб зайвий раз покаламутити воду.

Це означає, що споживачам доведеться підписувати нові договори, переробляти обрізан проекти домашніх СЕС та знову їх затверджувати. При цьому завжди знайдуться ті, хто буде пропонувати вирішити питання", — йдеться в повідомленні.

Автори блогу зазначають, що настає епоха розкуркулення 10 тисяч власників домашніх СЕС, які мали необережність повірити у серйозність намірів держави щодо розвитку відновлювальної енергетики. Йдеться про українців, які вклали у домашні СЕС 180 млн євро.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 червня 2019
На Вінниччині до 2021 року збудують 26 об’єктів відновлюваної енергетики
На Вінниччині до 2021 року збудують 26 об’єктів відновлювальної енергетики загальною потужністю 125 МВт. Про це на...
20 травня 2019
Порошенко підписав закон, котрий забороняє встановлювати домашні сонячні електростанції на землі
Петро Порошенко 18 травня підписав закон №8449-д, котрий забороняє встановлювати домашні сонячні електростанції на землі з метою продажу...
18 лютого 2019
На Миколаївщині побудують сонячну електростанцію вартістю €250 млн
На Миколаївщині побудують сонячну електростанцію вартістю €250 млн та  потужністю 57,6 МВт. Проект профінансують ЄБРР і Чорноморський банк...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...