На лінії вогню: у законопроекті №6527-д  під кооперативи маскують корпорації
На лінії вогню: у законопроекті №6527-д під кооперативи маскують корпорації

Між представниками кооперативного руху та розробниками нового законопроекту про кооперацію №6527-д розгорівся скандал. Другі фактично ігнорують норми рішення Конституційного суду N16-рп/2004 справа N1-30/2004 (воно визначило, що базовим для всіх напрямків кооперації є діючий закон №1087-IV «Про  кооперацію» від 2003 року) та Київського адмінсуду, і намагаються протягнути через Раду законопроект, де під поняттям кооперативи замаскували банально корпоративні відносини для отримання середніми компаніями державної бюджетної підтримки.

Нагадаємо, що експерт Зиновій Свереда вважає, що проблема —не у кількості бюджетних грошей для кооперації, а в системі доступності до них.

Сільгоспкооперація сьогодні визначається відповідним законом (у 2012 році він оновився). Про кредитні — аналогічно і так далі. Але жоден із них не виходить за межі базового №1087-IV, в рамках  якого  танцює вся кооперація.

Наразі у парламенті до  розгляду готується нова редакція закону про с/г кооперацію — №6527-Д.  Його автори пропонують документ, який виходить далеко за норми діючого закону про кооперацію  і загалом є дуже сумнівної якості, а виділені для кооперації задачі  далекі від сьогоднішніх потреб.

Експерти Інституту аграрної економіки НААН,  Інститут економіки та прогнозування Національної академії України, Житомирського національного агроекологічного університету надали свої висновки про неприйнятність цього документу і його клону (№6527) органам влади. Про не підтримку цього документу  заявили  і в Асоціації фермерів та приватних землевласників України, Союзі учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, Асоціації тваринників України, фахівці проекту USAID Агросільрозвиток, а також — Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України, яка розіслала аналіз можливих наслідків від прийняття законопроекту №6527-Д народним депутатам України.

Що викликало таку негативну реакцію? Проект виходить за рамки діючої моделі кооперативного підприємства, а запропоновані зміни призведуть до втрати кооперативної сутності цього поняття взагалі. Мета цього законопроекту — вихолощена й утилітарна: максимально чітке правове регулювання ведення бізнесу з використанням корпоративно-кооперативних моделей. Про те, що прийняття такого Закону не змінить ситуацію на краще у сфері аграрної кооперації. Розробники законопроекту №6527-Д пропонують ніяк не пов’язувати його норми із діючим законом України «Про кооперацію» (обов'язковість цього  як я писав раніше підтвердив КСУ і Київський адмінсуд), бо записали таке: «Цей Закон визначає правові, організаційні, економічні та соціальні основи функціонування сільськогосподарської кооперації, особливості утворення і діяльності сільськогосподарських кооперативів, їх об’єднань». Отже, закон про сільськогосподарську кооперацію, на думку розробників, не повинен мати ніякого відношення основного, рамкового  кооперативного закону №1087-IV.

На погляд представників кооперативного руху та Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України (НАСДСУ), рішення КСУ не має терміну давності, тому порушувати його не можна. А автори проекту №6527-Д це роблять. Свідомо чи ні? Складається враження, що  вони не зацікавлені у розвитку кооперації в Україні, яка є  механізмом розвитку дрібного  бізнесу на селі. Натомість, судячи з норм законопроекту, ми бачимо спробу замаскувати  корпоративні відносини  пі кооперативні для отримання преференцій для бізнесу, який жодного  відношення до кооперації немає.

Далі пропоную вам порівняльний аналіз діючого  закону і підготовленого №6527-Д.

Крім того, проект №6527-Д не підтримували  і в науково-експертному управлінні ВРУ та Мінагрополітики (дивіться лист за підписом колишнього в.о. міністра аграрної політики та продовольства Максима Мартинюка).

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 серпня 2020
У кожному кооперативі буде створено фонд розвитку
У кожному кооперативі має бути створено фонд розвитку відповідно до закону №0856. Про це розповів народний депутат України Олег...
3 серпня 2020
Кооперативи зможуть отримати держпідтримку на придбання техніки українського та закордонного вробництва
Кооперативи зможуть отримати держпідтримку на придбання техніки українського та закордонного вробництва. Про це розповів народний депутат...
24 жовтня 2019
На вільному ринку землі виграють кооперативи – думка
За умови, якщо після відкриття ринку землі купувати зможуть іноземці, найліпше на ринку будуть почуватися українські кооперативи. Таку думку висловив...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...