У 2019 році частка молока від населення на переробку скоротиться до 25%
У 2019 році частка молока від населення на переробку скоротиться до 25%

У 2019 році частка надходження молока населення на переробку скоротиться до 25%. Про це на своєму Telegram-каналі розповідає Максим Фастєєв, аналітик молочного ринку, пише agro.guide.

Нагадаємо, що обсяги закупівлі сирого молока у населення за минулий рік зменшилися на 12,2% порівняно з 2017 роком.

Повідомляється, що, за прогнозом, обсяги переробки помітно знизяться через падіння по господарствах населення (-20% по категорії в першому кварталі). Як наслідок, вперше за останні роки помітно скоротиться експорт в еквіваленті сирого молока.

 «Головна причина — падіння попиту (тут і в цілому про категорію, та про експортні ціни), що породило низьку закупівельну ціну безпосередньо у виробника (умовної «бабусі»)», — пише Фастєєв.

За його словами, переробники відмовилися або відмовляються від роботи з населенням через відсутність якості і бажання виробника (того ж населення) працювати над якістю.

Існують складнощі в бух- і фінобліку. Тому останні роки робота йде переважно через посередників (СПД). В результаті вартість молока населення «на заводі» часто початку обходиться переробникам дорожче, ніж якісне молоко ферм, — зазначає експерт.

Він додав, що посередники, на відміну від населення, підходять до своєї справи як до бізнесу, тому не хочуть працювати за копійки. Всі цінові ризики ланцюжка лягають на умовну «бабусю», адже ті домогосподарства, які все-таки хочуть заробити, вже відмовилися від подібної моделі реалізації і працюють через інші канали — продають сировину на базарах самостійно, організовують «сімейні ферми», відкривають крафтовую переробку і т. д.

Серед мінусів для галузі експерт зазначає зниження пропозиції сировини для промислової переробки, зниження експорту, зниження фінансової підтримки з боку бізнесу сільського населення, ризики по галузевому балансу (зростання дефіциту в зимовий період), подорожчання ціни молочних товарів на полиці.

За словами Фастєєва, плюси — це поліпшення якості сировини, що переробляється і, відповідно, якості молочної продукції на полиці; зниження волатильності в виробництві; можливе зростання закупівельної вартості молока сільгоспвиробників, тобто для інвестицій у великотоварне виробництво (за умови зростання споживчого попиту молочної продукції всередині країни); поступовий перехід на європейські вимоги до якості сировини не адміністративними шляхами, а ринковими.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 травня 2019
Україна експортуватиме молоко та молочні продукти в Боснію і Герцеговину
Погоджено ветеринарний сертифікат для експорту молока та молочних продуктів з України в Боснію і Герцеговину. Про це повідомляє Держпродспоживслужба....
27 березня 2019
В Україні стрімко знижуються закупівельні ціни на молоко-сировину
З початку 2019 року 1 л молока екстра-ґатунку подешевшав на 70 коп. і нині коштує 9,5 грн. Про це повідомляє Асоціація виробників молока. Нагадаємо,...
4 січня 2019
Стало відомо, що буде з домашнім молоком та м’ясом із 1 січня 2019 року
У перший день нового року починають діяти нові стандарти щодо якості молока. Фахівці Асоціації тваринників України (АТУ) пояснюють, що вони...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...