Україна недоотримує від туризму до 10 мільярдів доларів щорічно, – нардеп
Україна недоотримує від туризму до 10 мільярдів доларів щорічно, – нардеп

Витрати українських туристів за кордоном у 8-9 разів перевищують витрати іноземних відвідувачів України. Про це розповіла Анна Романова, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності ВР у матеріалі «Новое время».

Так, за офіційними даними НБУ, українці у 2018 році купили туристичних путівок закордон майже на 8 млрд доларів.

Ще 3,6 млрд дол українці витратили, розраховуючись за кордоном карткою (на мільярд більше, ніж у 2017). Проте цю суму можна сміливо подвоювати, адже українці здебільшого витрачають готівку, зазначила Романова. 

При цьому іноземні відвідувачі витратили в Україні за безготівковими розрахунками всього 1,2 млрд доларів  (у минулому році 800 млн дол).

На українські путівки іноземці майже нічого не витрачають, бо український туристичний продукт, як такий не сформований. Тому іноземці у 90% випадків приїздять самостійно», – розповіла депутат.

За її словами, це означає, що у безготівкових витратах дуже часто міститься бронювання готелю, трансферу, перельоту. 

Таким чином витрати українських подорожувальників у 8-9 разів перевищують витрати іноземних відвідувачів в Україні.

За словами народного депутата, Україні «є над чим працювати».

Насамперед, Мінекономрозвитку (там є цілий департамент туризму, де працює 21 людина), МЗС, МінІнфраструктури, Міністерству інформполітики. Цей список можна продовжувати довго, так як туристична індустрія охоплює всі сфери управління: від гостинності працівників паспортного контролю – до безпеки на вулиці, чистоти на узбіччі, сервісу в готелі, навігації в транспорті, громадських вбиралень, доріг, поїздів, аеропортів», – зазначила вона.

Не розвиваючи туристичну індустрію Україна недоотримує понад 10 млрд дол щорічно, і це не враховуючи іміджевих втрат країни.

«Найкращий спосіб поліпшити імідж країни – стати привабливою туристичною державою», – резюмувала депутат.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 січня 2020
Аграріїв закликали у 2020 році розвивати сільський туризм
Нинішній 2020-й стане роком розвитку туризму в регіонах та сільських територіях. Про це повідомила Національна туристична організація України (НТОУ)....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...