Генпрокуратуру звинуватили у цілеспрямованій атаці на ягідну галузь України
Генпрокуратуру звинуватили у цілеспрямованій атаці на ягідну галузь України

Ягідним господарствам, рахунки яких були арештовані напередодні Великодня, накладено арешт на суму ПДВ у системі електронного адміністрування ПДВ, на яку вони мають право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Про це повідомляє «Укрсадпром» та «Ягідництво України».

Зазначається, що відповідне рішення було ухвалене суддею Печерського районного суду м. Київ Новака Р.В. на задоволення відповідного клопотання прокурора Генеральної прокуратури України Луценка В.В. – тими ж особами, які заблокували господарствам доступ до рахунків. Таким чином, підприємства не можуть здійснювати не тільки грошові, але й товарні операції.

24-25 квітня 2019 року було паралізовано діяльність більш ніж 20 підприємств, що займаються вирощуванням та переробкою ягід. Підприємства з першого ж дня блокування (25.04.2019) почали подавати клопотання до першої інстанції про скасування арешту, проте жодної відповіді не отримали.

Також не отримали відповіді Асоціації «Укрсадпром» і «Ягідництво України», які звернулися до чинного та новообраного президентів України, прем’єр-міністра України, Генеральної прокуратури України, голови Служби безпеки України, директора Національного антикорупційного бюро України, голови вищої ради правосуддя України та Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Асоціації повідомляють, що суд під час накладання арешту на рахунки ягідних підприємств грубо порушив усі вимоги, встановлені ст. 173 Кримінального процесуального кодексу України, без жодного обґрунтування необхідності накладення такого арешту, без встановлення причинно-наслідкового зв’язку між діяльністю і коштами підприємств та фабулою кримінального провадження і його фігурантами, які не мають жодного відношення до сільського господарства (кримінальне провадження відбувається по факту протиправних дій службових осіб при здійсненні закупівлі бойової техніки за державним оборонним замовленням Міністерства оборони України).

Більш того, у клопотанні прокурора про накладення арешту й доданих до нього документах та наведених в них аргументах міститься безліч розбіжностей, відсутні обґрунтовані докази чи підозри, а саме:

  • Діяльність заблокованих підприємств ніяким чином на пов’язана з кримінальною справою, на яку посилається прокурор.
  • Багатьох підприємств, що зазначені в клопотанні навіть не існувало на період, у який здійснювалися злочини, що розслідуються.
  • Фігуранти кримінальної справи не є засновниками чи пов’язаними особами підприємств-членів асоціацій. Прокурор мав це перевірити до подання клопотання.
  • Невідповідність фінансових операцій багатьох підприємств, зазначеному в клопотанні, що легко перевіряється запитом до банківських установ.

Відповідно до вищезазначеного, Асоціації «Укрсадпром» та «Ягідництво України» мають усі підстави, щоби розглядати вищезазначені дії прокуратури та суду як цілеспрямовану атаку на ягідну галузь України з корисливою метою", — йдеться у повідомленні.

Асоціації попереджають, що відстоюватимуть інтереси своїх членів через:

  • Активну інформаційно-комунікаційну компанію, в тому числі у міжнародних ЗМІ з привертанням уваги міжнародної спільноти до тиску на малий та середній бізнес в Україні, включаючи з поширенням інформації про всіх службових та посадових осіб, що порушують права підприємств та громадян України.
  • Українські та міжнародні суди різних інстанцій, зокрема з вимогами компенсації від держави заподіяних збитків через втрату урожаю, накладення штрафних санкцій за невиконані контракти та інших зобов’язань через блокування податкових і поточних рахунків, втрату плантацій, репутаційні втрати компаній та ягідної галузі України в цілому на світовому ринку.
  • Вимагати службового розслідування щодо дій слідчого, прокурора та судді, який виніс ухвали.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 липня 2019
Шахраї здійснили атаку на банківські рахунки ГК «Прометей»
Група компаній «Прометей» попереджає своїх партнерів та клієнтів про можливі шахрайські дії. Про це повідомляє Elevatorist.com з...
26 червня 2019
На Кіровоградщині державі повернули майно хлібокомбінату вартістю 24 млн грн, – Генпрокуратура
На Кіровоградщині прокуратура повернула державі майно хлібокомбінату вартістю 24 млн грн. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури...
6 червня 2019
Презентовано дорожню карту розвитку ягідництва України
В рамках ХХХІ Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2019» відбулася презентація дорожньої карти розвитку ягідництва України. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...